După condamnarea la închisoare a primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, în presa internaţională au fost publicate diverse articole legate de acest subiect.
Corespondentul la Istanbul a cotidianului britanic The Times, Hannah Lucinda Smith, a publicat o analiză legată de Ekrem İmamoğlu care atrage atenţia.
În analiza apărută sub titlul „Decizia de a-l condamna la închisoare pe rivalul politic al preşedintelui Erdoğan poate avea efect invers”, se vorbeşte despre Ekrem İmamoğlu ca fiind „steaua carismatică în ascensiune a opoziţiei”.
„Se opun foarte puţin presiunii exercitate de Palat”
În privinţa procesului lui İmamoğlu, în analiză se arată că „Judecarea şi condamnarea conform voinţei unei singure persoane s-a transformat într-o justiţie reconfigurată. Din 2003 şi până în prezent, Erdoğan a condus /Turcia/ mai întâi ca prim-ministru, iar acum o conduce ca preşedinte.
Generaţia de anul viitor va fi una care nu cunoaşte un alt lider şi el va candida din nou. De la tentativa de lovitură de stat din 2016, o treime dintre judecători şi procurori au fost demişi, iar în locul lor au fost numiţi simpatizanţii lor. Curţile Supreme şi instituţiile se opun foarte puţin presiunilor exercitate de Palat.”
De asemenea, cotidianul mai scrie că judecarea lui İmamoğlu, considerat „steaua cea mai strălucitoare a opoziţiei” „a mobilizat dintr-o dată cele 6 partide din opoziţie”.
În analiză se subliniază că sprijinul faţă de İmamoğlu a crescut şi că „lupta lui İmamoğlu ar putea revitaliza acum opoziţia, la fel cum a procedat şi Erdoğan cu o generaţie în urmă când se afla într-o poziţie slabă.”, a arătat ziarul turcescu Cumhuriyet.
Erdogan încearcă să se poziționeze ca singurul capabil să lupte împotriva amenințărilor
Trebuie subliniat că, în timp ce conflictul militar dintre Turcia și Siria capătă amploare, președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să se poziționeze ca „singurul capabil să lupte împotriva amenințărilor”.
Tensiunea militară nu scade în nordul Siriei. Joi, 24 noiembrie, Turcia și-a continuat atacurile împotriva luptătorilor kurzi, menite să-i apere granița de sud. Potrivit unor surse independente siriene și kurde aflate la fața locului, artileria sa a lovit forțele kurde responsabile cu paza lagărului Al-Hol, care găzduiește rudele membrilor organizației Stat Islamic (ISIS), și închisoarea în care sunt deținuți jihadiști, a relatat Le Monde.
Turcia lansase, duminică, 20 noiembrie, Operațiunea „Gheara Sabiei”, bombardând poziții ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ale Unităților de Protecție a Poporului (YPG), aripa armată a Partidului Uniunii Democrate (PYD) kurd în Siria, a cărei fortăreață din Kobané a fost vizată. Guvernul turc acuză aceste două mişcări că au sponsorizat atacul care a făcut 6 morţi şi 81 de răniţi pe 13 noiembrie la Istanbul.