Compania de băuturi și-a dezvăluit raportul privind veniturile din al treilea trimestru al anului 2024. Conform datelor companiei, s-a înregistrat o scădere de 1% a veniturilor sale nete. Venitul din exploatare, care reprezintă profitul companiei, după cheltuieli, a scăzut semnificativ, cu 23%.

În raport, Coca-Cola a evidențiat câteva domenii în care a avut pierderi. În SUA, vânzările companiei au stagnant. Compania a înregistrat o creștere a vânzărilor băuturilor răcoritoare, dar unul dintre domeniile în care s-a confruntat cu scăderi a fost cel al vânzărilor sticlelor cu apă, informează The Street.

Vânzările sticlelor cu apă au scăzut cu 6% la nivel global

Portofoliul de apă al companiei Coca-Cola include mărci precum Smartwater și Dasani. În raportul privind câștigurile, compania a declarat că vânzările sticlelor cu apă au scăzut cu 6% la nivel global.

Sticlele din plastic pun în pericol sănătatea

Această schimbare bruscă a comportamentului consumatorilor, oarecum surprinzătoare, vine într-o perioadă în care oamenii sunt din ce în ce mai atenți la consumul de apă din sticle de plastic din cauza unei probleme majore de sănătate.

La începutul acestui an, un studiu de la Universitatea Columbia a testat trei mărci populare de apă îmbuteliată, iar cercetătorii au descoperit că, în medie, un litru de apă îmbuteliată conținea aproximativ 240.000 de bucăți mici de plastic. Aproximativ 90% dintre aceste fragmente de plastic erau nanoplastice, adică bucăți de plastic prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber.

sediu Coca-Cola
SURSA FOTO: Dreamstime

Pericolul nevăzut din microplastice

Au existat șapte tipuri diferite de materiale plastice care s-au scurs în apă, iar unele dintre ele au fost legate de boli precum cancerul cerebral, hepatic și pulmonar, în timp ce altele au fost legate de probleme de reproducere, inclusiv endometrioza și infertilitatea.

Microplasticele sunt peste tot și, potrivit Institutului Național de Sănătate, microplasticele au fost depistate și în „sângele uman, plămâni, intestin, fecale și țesuturi reproductive, cum ar fi placenta și testiculele”.

După ce rezultatele studiului au devenit virale pe rețelele sociale la începutul acestui an, nu a fost o deloc o surpriză faptul că mulți oameni au început să caute alternative la sticlele de apă din plastic, cum ar fi cele din sticlă sau aluminiu sau sticlele reutilizabile din oțel inoxidabil.

Efect direct asupra companiilor

Această preocupare a oamenilor privind pericolul din microplastice poate reprezenta o amenințare majoră pentru companii. De exemplu, Tupperware a cerut intrarea în faliment, pe 17 septembrie, anunțând că „sentimentul anti-plastic” în creștere a fost un factor major care i-a afectat afacerea.

Între 10% și 78% din probele de apă îmbuteliată conțin contaminanți, inclusiv microplastice

Se estimează că între 10% și 78% din probele de apă îmbuteliată conțin contaminanți, inclusiv microplastice, adesea clasificate ca perturbatori hormonali (endocrini). Dar și diverse alte substanțe, inclusiv ftalați (utilizați pentru a face plasticul mai durabil) și bisfenol A (BPA).

Contaminarea cu microplastice este asociată cu stresul oxidativ, dereglarea sistemului imunitar și modificări ale nivelului de grăsime din sânge.

Și expunerea la BPA a fost legată de probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea.

În 2021, patologii brazilieni au descoperit particule și fibre polimerice în țesutul pulmonar la 13 din 20 de adulți supuși autopsiei. Și mai recent, în 2023, cercetătorii din Țările de Jos au raportat poluanți din plastic în sângele voluntarilor sănătoși, subliniază o analiză Chemistryworld.