Probleme pentru gigantul Shein. Cazuri de muncă în rândul minorilor

Nu este clar dacă este vorba despre doi copii sau despre două cazuri în care furnizorii au angajat mulți minori, care sunt definiți de legislația chineză ca fiind cei sub vârsta de șaisprezece ani.

„Ambele cazuri au fost rezolvate rapid, măsurile de remediere incluzând rezilierea contractelor cu angajați minori, asigurarea plății oricăror salarii restante, organizarea de controale medicale și facilitarea repatrierii la părinți/tutori legali, după caz”, potrivit raportului.

Shein a reziliat contractele cu lucrătorii minori și a suspendat furnizorii pentru 30 de zile. Shein și-a modificat normele în octombrie pentru a solicita ca furnizorii care utilizează munca copiilor sau munca forțată să fie reziliați imediat.

Raportul menționează, de asemenea, un caz, în prezent rezolvat, în care lucrătorii de la o firmă din Guangzhou, China, nu și-au primit salariile la timp.

Reprezentantul Shein a refuzat să facă alte comentarii, scrie Business Insider.

Compania cu sediul în Singapore se pregătește să intre la bursă, cel mai probabil în Regatul Unit, odată cu publicarea raportului de sustenabilitate.

Au existat numeroase reacții negative după rapoartele anterioare privind o potențială listare la bursă în SUA, în special critici privind moștenirea chineză a companiei.

Shein
SURSA FOTO: Dreamstime

Companiile publice sunt supuse unor obligații mult mai stricte

În comparație cu corporațiile private, companiile publice sunt supuse unor obligații de raportare mult mai stricte și sunt frecvent supuse unei examinări publice mai atente. Shein a dezvăluit doar încălcările normelor de muncă ca proporție a auditurilor înainte de 2023.

Una dintre cele mai mari companii de fast-fashion din SUA, Shein este de așteptat să fie evaluată la 100 de miliarde de dolari până în 2022. După SpaceX a lui Elon Musk și ByteDance, proprietarul TikTok, a fost a treia cea mai mare corporație privată din lume la acel moment. Shein ar fi generat un profit de 2 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Financial Times.

Shein este cunoscută pentru articolele de îmbrăcăminte și accesoriile sale incredibil de ieftine, dar a fost criticată pentru o serie de probleme, inclusiv abuzul de forță de muncă, încălcarea legilor de mediu, vânzarea de îmbrăcăminte care conține substanțe chimice periculoase și furtul de idei de la alți designeri și artiști.

Autoritățile sanitare sud-coreene au declarat săptămâna trecută că în pantofii Shein erau prezenți compuși nocivi în concentrații de sute de ori mai mari decât era permis prin lege. Unele perechi de pantofi Shein conțineau concentrații ridicate de ftalați, o substanță chimică care crește flexibilitatea materialelor plastice.