Al treilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est a anunţat că va achita în trimestrul trei din 2013 capitalul participativ, fără drept de vot, de 1,76 miliarde de euro, primit în timpul crizei financiare. Două treimi din sumă a venit de la statul austriac iar restul de la investitori privaţi.
Luni dimineaţă acţiunile Erste au scăzut la bursa de la Viena cu 4%, la 21,07 euro.
Erste se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a performanţelor economice în Europa Centrală şi de Est în a doua jumătate a anului chiar dacă ratele de creştere vor rămâne moderate.
‘Erste Group estimează că rezultatul operaţional ar putea scădea cu până la 5% în 2013, din cauza aşteptatului declin al venitului operaţional, care va fi doar parţial compensat de costurile operaţionale mai scăzute’, se arată în declaraţia băncii austriece.
Costurile de risc ar urma să scadă la aproximativ 10-15% în 2013, în special datorită îmbunătăţirii situaţiei în România, unde banca a reafirmat că se aşteaptă să obţină profit în acest an.
Planificata majorare de capital printr-o emisiune de acţiuni va întări şi mai mult baza de capital a Erste astfel încât banca să ajungă până la 31 decembrie 2014 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10%, conform reglementărilor Basel III.
Principalele bănci austriece, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International, sunt prezente pe piaţa din România.
Sursa: Agerpres