Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii deținute de stat în România, a ajuns în situația de a nu mai putea produce energie electrică decât în cantități limitate, necesare echilibării sistemului național.
Acest lucru se întâmplă din cauza cantităților mici de apă de pe Dunăre și de pe râurile principale, mult mai mici chiar și decât cele mai pesmimiste prognoze, după cum arată e-nergia.
Din acest motiv, Hidroelectrica a ajuns să cumpere energie, prin piața reglmentată, fiind acuzată de Consiliul Concurenței că a încercat să manipuleze piața.
„Am fost acuzaţi pe nedrept că manipulăm piaţa, că nu punem toată energia pe piaţă ca să câştigăm din cauza preţurilor mari de pe PZU. Acum suntem în situaţia să cumpărăm, uneori, energie electrică, pentru a ne onora contractele noastre, pentru că ni se cere să livrăm energie pentru echilibrarea sistemului, ceea ce suntem obligaţi să facem. Nu facem speculaţii”, a declarat Marian Bratu, membru al directoratului Hidroelectrica.El a explicat că prognoza de debit multianuală pentru Dunăre este 5.600 de metri cubi pe secundă în această perioadă iar acum se înregistrează doar 3.200 de metri cubi pe secundă. Or, „când cobori la sub 80% din prognoză, începi să ai probleme cu hidraulicitarea” a explicat Bratu.