Probleme pentru OMV în Austria. Statul cere rezilierea contractului cu Gazprom

omv

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Energiei din Austria a constituit o comisie de experți pentru a analiza posibilitatea de a renunța la un contract de furnizare de gaze încheiat între grupul rus Gazprom și OMV, într-un efort de a reduce dependența țării de Rusia.

Ministerul Energiei din Austria: Prelungirea contractului în 2018 a fost o greşeală

Ministerul Energiei din Austria a format o comisie de experți pentru a evalua posibilitatea de reziliere a contractului de furnizare de gaze încheiat între Gazprom și OMV, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței de Rusia, conform declarațiilor ministrului Leonore Gewessler.

În vederea acestui obiectiv, comisia formată va examina contractul de furnizare de gaze încheiat de Gazprom cu OMV, contract al cărui conținut este păstrat confidențial de OMV.

Semnat în 2018 în prezența cancelarului de atunci, Sebastian Kurz, și a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acest contract a prelungit cu 12 ani, până în 2040, perioada în care Gazprom va furniza gaze naturale către OMV.

Până în prezent, conținutul exact al contractului semnat între OMV și Gazprom era cunoscut doar de OMV, fără ca Guvernul sau autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Austria să fie informate în mod detaliat.

Public, se cunoaște că acest contract, valabil până în 2040, include o clauză de tip „Take-or-pay”, prin care OMV trebuie să plătească pentru gazele livrate de Gazprom chiar dacă nu utilizează cantitățile stabilite.

Ministrul Energiei, Leonore Gewessler, a afirmat la o conferință de presă organizată marți că prelungirea contractului din 2018 a fost o eroare.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

„Prelungirea contractului în 2018 a fost o greşeală”, a declarat Leonore Gewessler.

90% din importurile nete de gaze ale Austriei au fost din Rusia

Comisia, formată din economiști și specialiști în drept, va fi condusă de Irmgard Griss, fostul președinte al Curții Supreme, împreună cu profesorul universitar Andreas Kletecka.

Este anticipat ca primele concluzii ale comisiei să fie prezentate în toamnă, iar un raport final să fie finalizat până la sfârșitul anului curent.

Griss a subliniat într-o conferință de presă că comisia trebuie să examineze o întrebare crucială: dacă există o modalitate de a ieși din acest contract.

„Comisia va trebui să răspundă la o întrebare foarte importantă: este o modalitate prin care putem ieşi din acest contract?

O a doua întrebare la care comisia va trebui să răspundă este cum trebuie procedat în viitor cu contractele pe care le încheie o firma privată dar care au un impact imens asupra situaţiei economice şi asupra politicii de securitate a Austriei”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Supreme.

În luna mai, aproximativ 90% din importurile nete de gaze ale Austriei au fost de proveniență rusă.