Probleme pentru prima economie a lumii. Cum au evoluat locurile de muncă în SUA în luna decembrie

SUA Statele Unite dolari

Statele Unite ale Americii, cea mai importantă economie de pe glob, ar putea înregistra probleme când vine vorba despre revenirea de după criza provocată de COVID-19 şi restricţiile ce i-au urmat. Datele îngrijorătoare reies dintr-un raport oficial, publicat vineri, 8 ianuarie.

Economia Statelor Unite ale Americii ar putea avea probleme mai mari decât se credea iniţial, iar relansarea post-pandemie ar putea fi pusă în pericol. Totul are legătură cu situaţia locurilor de muncă în ultima lună a anului trecut, iar datele reies dintr-un raport al Departamentului Muncii.

Mai exact, angajatorii din SUA au creat, în decembrie 2020, mai puţine locuri de muncă decât numărul locurilor de muncă eliminate. Este o situaţie ce nu s-a mai întâlnit după luna aprilie a anului trecut, ceea ce ar putea duce la concluzia că economia SUA şi-a pierdut din avânt, iar relansarea de după pandemie ar putea fi periclitată, scrie Reuters.

Departamentul american al Muncii arată, în raportul său publicat vineri, 8 ianuarie, că economia americană a pierdut 140.000 locuri luna trecută. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 112.000 de noi locuri de muncă create de prima economie a lumii. Departamentul Muncii a informat totuşi că rata şomajului în Statele Unite a rămas stabilă, raportat la luna noiembrie, la 6,7%.

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

Analiştii nu cred în întoarcerea la recesiune, având în vedere măsurile de sprijin şi stimulentele fiscale

Deşi piaţa muncii a înregistrat unele evoluţii sub aşteptări, analiştii consideră că este puţin probabil ca economia SUA să recadă în recesiune, având în vedere că Guvernul de la Washington a adoptat, săptămâna trecută, un pachet de măsuri de sprijin în valoare de aproape 900 de miliarde de dolari.

Noi stimulente fiscale sunt aşteptate având în vedere că democraţii au acum majoritatea în Senat, ceea ce constituie un atu pentru agenda viitorul preşedinte Joe Biden. În plus, există un optimism crescut că programul de vaccinare împotriva coronavirusului va fi coordonat mai bine de administraţia Biden.

Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics: “Economia va rula la ralanti în următoarele luni, însă cu sprijin fiscal şi vaccinuri, economia ar trebui să urce într-o treaptă superioară de viteză la vară.”

Analiştii sunt de părere că economia americană a înregistrat o creştere anuală de aproximativ 5% în ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta după o creştere record de 33,4% în trimestrul al treilea şi o contracţie record de 31,4% în trimestrul aprilie-iunie, cea mai gravă contracţie a economiei americane de la debutul publicării datelor statistice în 1947.