Marţi, Parlamentul din El Salvador a adoptat criptomoneda Bitcoin drept un mijloc legal de plată, fiind prima ţară din lume care ia această decizie.
Acordul cu FMI, pus în pericol de adoptarea Bitcoin
Imediat însă au apărut şi primele probleme pentru micul stat din America Centrală. Decizia privind Bitcoin ar putea periclita împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, care a avertizat despre riscurile utilizării monedei digitale în tranzacţiile de zi cu zi, relatează France24.
Nayib Bukele, preşedintele statului El Salvador, se va întâlni cu o delegaţie a FMI, iar organizaţia internaţională cântăreşte cu atenţie acordarea unui nou pachet de ajutor pentru această ţară, a cărei economie a fost lovită puternic de pandemia de COVID-19.
“Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare şi juridice care necesită o analiză foarte atentă. (…) Ceea ce am spus în trecut, în general, este că activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative, iar măsurile de reglementare eficiente sunt foarte importante atunci când avem de-a face cu acestea”, a precizat, joi, Gerry Rice, purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional.
El Salvador a primit un ajutor de aproape 400 milioane dolari în aprilie 2020
Anul trecut, în luna aprilie, FMI a aprobat un ajutor în valoare de 389 de milioane de dolari pentru El Salvador, în condiţiile în care pandemia punea stăpânire pe tot globul.
Acum, instituţia cu sediul la Washington D.C. este în curs de negocieri pentru un împrumut suplimentar, dar totul ar putea fi dat peste cap de decizia luată de El Salvador cu privire la Bitcoin. Ajutorul din partea FMI ar putea întârzia, clauzele ar putea fi modificate sau împrumutul ar putea fi anulat cu totul.
Săptămâna aceasta, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a aprobat Bitcoin ca mijloc legal de plată pentru viaţa de zi cu zi. Criptomoneda poate fi utilizată acum pentru diferite aspecte, de la achiziţii de proprietăţi până la contribuţii fiscale.
Sursa foto: Dreamstime