Regele Charles nu va participa la conferința privind schimbările climatice COP27, care va avea loc luna viitoare în Egipt, a confirmat Palatul Buckingham.
Liz Truss i-a „ordonat” regelui să nu participe
Se pare că premierul Liz Truss i-ar fi „ordonat” regelui să nu participe, relatează Sunday Times.
„Cu prietenie și respect reciproc, a existat un acord ca regele să nu participe”, a anunțat Palatul.
Acest eveniment s-ar putea să ridice perspectiva unor tensiuni timpurii între un nou rege și un nou premier. Cu toate acestea, regulile sunt diferite, iar regele a știut întotdeauna că, în calitate de suveran, va trebui să acționeze în cadrul unui set diferit de constrângeri neutre din punct de vedere politic.
Regele anunțase că va participa la eveniment
Înainte de urcarea sa pe tron, luna trecută, regele – pe atunci prinț de Wales – a indicat că va participa la conferința anuală.
Corespondentul regal Jonny Dymond a transmis Palatului că Regele trebuie să fie personal dezamăgit, având în vedere că a militat cu pasiune timp de decenii îndelungate pentru mediu.
La rândul său, Palatul a răspuns că nu este cazul să se creadă că regele se simte inconfortabil și că acesta a fost mereu conștient de rolul suveranului de a acționa conform sfatului guvernului.
Charles s-a întâlnit cu președintele Egiptului
În noiembrie anul trecut – în calitate de prinț Charles – regele a călătorit în Egipt cu aprobarea guvernului de atunci pentru a îndemna administrația egipteană la eforturile sale, întâlnindu-se cu președintele Abdel Fattah Al-Sisi.
În trecut, regele Charles și-a demonstrat angajamentul său profund față de problemele de mediu și, în calitate de Prinț de Wales, a avut o lungă istorie de campanie pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.
Anul trecut, el a ținut un discurs la ceremonia de deschidere a COP26 de la Glasgow, când summitul a fost găzduit de Regatul Unit. Regina Elisabeta a ținut, de asemenea, un discurs la eveniment, prin legătură video.
La conferința COP26 de anul trecut, regele Charles – sau prințul Charles, cum era pe atunci – a fost unul dintre protagoniști, lansând un apel pasionat către liderii mondiali pentru a adopta o „poziție de război” cu privire la schimbările climatice.