Românii care au credite în lei la bănci primesc o lovitură puternică. Pe lângă criza prețurilor la facturi, alimente, dar și carburanți, ratele acestora cresc și ele de la o zi la alta.
Banca Națională a României a publicat cele mai recente cifre cu privire la evoluția Indicelui ROBOR. Astfel, potrivit sursei citate, în prima zi a acestei săptămâni, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut la valoarea de 6,05%, față de 6,01%, valoare obținută vineri.
Acesta este cel mai mare nivel atins de Indicele ROBOR la trei luni din ultimii 9 ani și jumătate. Un nivel similar a mai fost înregistrat în data de 31 decembrie 2012, arată datele BNR.
Evoluția Indicelui ROBOR în ultimele trei luni de zile
Menționăm faptul că Indicele ROBOR a înregistrat creșteri fără precedent la debutul războiului din Ucraina și până în prezent. La începutul anului, Indicele era de doar 3,02%. Începând cu data de 24 februarie însă, valorile au consemnat creșteri majore.
Astfel, dacă la data de 23 februarie Indicele ROBOR la trei luni era de 3,56%, a doua zi, acesta a crescut la 3,61%. Ascensiunea a continuat constant de atunci. Astfel, la finele lunii aprilie, Indicele era cotat la 4,60%, în timp ce la finele lunii mai valoarea acestuia era de 5,01%.
Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. În cursul zilei de luni, acesta a crescut la 6,17% de la 6,16% vineri, arată BNR.
Indicele ROBOR la 12 luni crește din nou
Și Indicele ROBOR la 12 luni a urcat luni la valoarea 6,36%, de la 6,34%, valoare obținută vineri. Menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
În ceea ce privește evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Referitor la Indicele IRCC, care folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 1,86% pentru T4 2021, mai arată datele publicate luni de BNR.