UE pregătește un pachet de măsuri pentru sprijinirea industriilor afectate de criza energetică
La începutul anului 2025, Uniunea Europeană va lansa un pachet de măsuri pentru sprijinirea industriilor europene aflate într-o criză profundă din cauza prețurilor ridicate la energie. Măsurile sunt menite să ajute marii consumatori de energie, de la producători auto la cei de oțel, care amenință că vor închide uzine și vor elimina mii de locuri de muncă din cauza costurilor ridicate.
Leonhard Birnbaum, președintele Eurelectric și directorul general al E.ON, a subliniat că industriile europene se confruntă cu multiple provocări. Acestea operează pe o piață mult mai fragmentată decât cea din China și întâmpină dificultăți în accesarea creditelor.
Birnbaum a cerut autorităților europene să elimine din prețurile la energie costurile care nu sunt legate direct de structura sectorială, cum ar fi taxele suplimentare care încarcă factura de electricitate. Acesta a adăugat că, pentru a încuraja electrificarea și decarbonizarea, este esențial ca sarcina fiscală pe electricitate să nu fie disproporționată față de cea pe gaze.
Un studiu realizat de centrul de reflecție Bruegel a arătat că, în 2023, taxele au reprezentat, în medie, 23% din prețul energiei electrice plătit de firmele europene cu consum mare de energie, comparativ cu prețurile mult mai mici din SUA. Cu toate acestea, multe dintre aceste taxe sunt impuse la nivel național și sunt în afara controlului direct al UE.
UE va publica un plan pentru accesibilitatea prețurilor energiei
În ciuda acestor provocări, negocierile privind revizuirea regulilor fiscale ale UE pentru a favoriza sursele de energie verde au stagnat încă din 2021. Uniunea Europeană va publica, totuși, un plan pentru accesibilitatea prețurilor energiei la începutul anului 2025, dar modificările fiscale sunt greu de implementat din cauza blocajelor politice între statele membre.
În plus, reformele pieței europene de electricitate nu au fost încă adoptate de guvernele naționale, ceea ce ridică întrebări asupra eficienței măsurilor propuse de Bruxelles. În acest context, un oficial european a subliniat că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor limitat. Este necesar un cadru mai larg de măsuri care să ajute industriile europene să fie competitive la nivel global, în special față de China. Printre soluțiile avansate se numără reglementări la nivel UE care ar favoriza achizițiile publice de produse verzi și realizate local.
Prețurile la energie, la cel mai înalt nivel
Recent, prețurile la energie electrică în Europa au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul an, deși au rămas sub vârful atins în 2022, când criza energetică provocată de invazia Rusiei în Ucraina a dus la reducerea livrărilor de gaze către UE.
Eurelectric, principala asociație europeană din domeniul energiei electrice, a transmis că măsurile propuse de UE trebuie să abordeze problema prețurilor energetice într-un mod care să sprijine atât industria, cât și tranziția către o energie verde și sustenabilă. Asociația reprezintă interesele a 3.500 de companii europene din sectorul energetic, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro.