Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO, asta în cazul în care promisiunile făcute de cele două ţări Ankarei nu vor fi respectate, a anunțat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan a făcut anunțul: Ne vom păstra poziția de principiu
„Atât timp cât promisiunile făcute ţării noastre nu vor fi ţinute, ne vom păstra poziţia de principiu. Vom urmări cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia şi de Finlanda vor fi ţinute sau nu şi, bineînţeles, decizia finală va reveni marii noastre Adunări, a declarat Erdogan în faţa Adunării naţionale turce.
Acesta insistă pe importanţa ‘luptei contra terorismului’ şi acuză cele două ţări scandinave că protejează luptători kurzi ai PKK şi YPG, considerate teroriste de Ankara.
Ungaria și Turcia mai trebuie să semneze tratatul
Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei au ratificat aderările Suediei şi Finlandei. Doar Ungaria şi Turcia nu şi-au dat încă acordul final în parlament.
Într-un gest important de concesie faţă de Turcia, Suedia a anunţat vineri că a reautorizat exporturile de arme spre această ţară. Ridicarea acestor restricţii se afla printre condiţiile stabilite de Ankara.
În același timp, Turcia nu recunoaște referendumul organizat de Rusia
Turcia nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate în Ucraina, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe de la Ankara. Acesta a apreciat decizia Moscovei drept „o încălcare gravă a principiilor consacrate ale legii internaționale”.
„Turcia nu a recunoscut anexarea de către Rusia a Crimeei în urma unui referendum nelegitim în 2014 și a subliniat cu fiecare ocazie sprijinul puternic pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei. În acord cu această poziție adoptată în 2014, respingem decizia Rusiei de a anexa regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor consacrate ale legii internaționale, nu poate fi acceptată”, a comentat ministerul de Externe al Turciei sâmbătă, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Turcia și-a reiterat sprijinul pentru soluționarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, printr-o pace justă, care va fi obținută prin negocieri.
Semnalul transmis de Turcia lui Erdogan plasează țara alături de țările occidentale care au anunțat deja că nu vor recunoaște rezultatul referendumurilor false organizate de Rusia în Ucraina și anexarea teritoriilor ocupate. Amintim că Vladimir Putin a semnat vineri decretele prin care a anexat ilegal teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile-farsă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut.
Ulterior, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a lansat un avertisment dur pentru Vladimir Putin. Acesta a subliniat că NATO nu recunoaște anexările din Ucraina și a subliniat că acestea sunt „ilegale și ilegitime”.