Liderul de la Casa Albă are putea avea probleme serioase, în urma evenimentelor recente care au avut loc în Statele Unite. Organizaţia ACLU a depus o plângere pe numele acestuia. Care este motivul invocat?
O plângere a fost depusă împotriva preşedintelui american Donald Trump după dispersarea violentă luni a manifestanţilor pentru a i se permite preşedintelui să se fotografieze cu o Biblie în mână în faţa unei biserici din apropierea Casei Albe, a anunţat, joi, puternica organizaţie de apărare a drepturilor civile ACLU, citată de AFP.
Miniştrii americani ai justiţiei şi apărării, precum şi alţi înalţi responsabili sunt de asemenea vizaţi de această plângere, depusă de ACLU şi alte organizaţii pentru drepturile civice în numele filialei din Washington a mişcării Black Lives Matter şi al altor protestatari.
Mai multe sute de persoane, reunite luni în faţa Casei Albe pentru a protesta împotriva morţii afro-americanul George Floyd în cursul reţinerii de către poliţie, au fost dispersate cu gaze lacrimogene în timp ce Donald Trump susţinea o alocuţiune. Manifestaţia era paşnică şi restricţiile de circulaţie nu intraseră încă în vigoare în capitala americană.
„Gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc nu ne vor reduce la tăcere”
Obiectivul forţelor de ordine era de a elibera calea spre Biserica Sf. Ioan, o clădire emblematică din apropiere, care fusese devastată duminică seara de către manifestanţi turbulenţi. Preşedintele a mers acolo pe jos, chiar după ce şi-a rostit alocuţiunea, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a fi fotografiat la faţa locului cu o Biblie în mână.
„Ceea ce s-a întâmplat membrilor noştri luni seara, în capitala naţiunii, este un afront faţă de toate drepturile noastre”, a declarat April Goggans, de la Black Lives Matter DC, citat într-un comunicat ACLU. „Gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc nu ne vor reduce la tăcere. Este momentul de a ne face auziţi!”, mai spune acesta, potrivit Agerpres.
Donald Trump a fost foarte criticat pentru această ieşire. Mai mulţi responsabili politici şi religioşi au denunţat modul în care manifestanţii au fost dispersaţi pentru ca el să poată agita o Biblie în faţa fotografilor, notează AFP. Dar Casa Albă a apărat energic decizia preşedintelui, evocând voinţa sa „de a transmite un mesaj puternic” şi comparându-l chiar cu premierul britanic Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Nu dăm foc la biserici în Statele Unite!”, a mai transmis pe Twitter preşedintele american joi seara, părând să facă aluzie la devastarea bisericii episcopale Sf. Ioan, situată peste drum de Casa Albă.