Românii primesc banii înapoi. Se acordă pe loc, în mod garantat. Legea e acum de partea lor

bani, lei, suma de bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii vor primi 50 de bani pe fiecare ambalaj reciclat, fie că este din plastic, aluminiu sau sticlă. Sunt drepturile lor. Totuși, din anumite motive, sticlele goale sunt respinse uneori de aparatul de reciclat. De ce se întâmplă așa ceva?

SGR. De ce sticlele goale sunt respinse de aparatul de reciclare? Cum vă puteți recupera banii?

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) le dă bătăi de cap românilor, uneori. Multe persoane se grăbesc să afirme că aparatele de colectare sunt defecte, însă greşeala poate aparţine chiar celor care vin cu ambalajele pentru a le preda.

Sunt zile în care automatele de colectare resping sticlele pentru că oamenii nu respectă regulile de bază:

Prima condiție este ca sticlele/dozele să fie intacte, nu deformate/sparte pentru că ambalajele deformate, fie că sunt sticle de plastic, doze de aluminiu sau sticle de sticlă, nu vor fi recunoscute de automatele de colectare. Prin urmare, vor fi respinse automat.

A doua condiție este ca sticlele/dozele să fie complet golite. Greutatea necorespunzătoare reprezintă o problemă pentru aparatele de colectare. Sticlele/dozele care nu sunt golite complet pot fi respinse deoarece greutatea lor nu corespunde cu cea presetată de RVM.

A treia condiție este că doar sticlele/dozele care au semnul de garanție vor fi recunoscute.

Totuși, cele mai întâlnite probleme apar atunci când automatele de colectare nu recunosc ambalajele sau atunci când capacitatea lor de colectare a fost deja atinsă.

În cazul în care aparatele de colectare a sticlelor returnabile nu sunt operaționale, comercianții înregistrați în sistem sunt obligați să preia manual ambalajele aduse de clienți şi să le ofere garanţia. Pe acest aspect a insistat personal ministrul Mediului, Mircea Fechet.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Despre RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce operează pe baza principiului not-for-profit. Pe scurt, orice profit obținut prin colectarea ambalajelor de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR. A fost înființată de un consorțiu format din trei acționari privați:

  • Asociația Berarii României pentru Mediu (30%);
  • Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%);
  • Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), împreună cu un acționar public, statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin autoritatea centrală de mediu (20%).

Administratorul SGR, RetuRO, operează cu finanțare exclusiv privată și își asumă responsabilitatea de a asigura transparența privind cantitățile de ambalaje pentru băuturi introduse pe piață și returnate de către consumatori. Prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, compania contribuie la dezvoltarea durabilă a României și la îndeplinirea obiectivelor de reciclare stabilite de Uniunea Europeană (UE).

Aplicația dezvoltată de către RetuRO, alături de Sensoneo, poate fi descărcată pe dispozitivele mobile atât în versiunea iOS, din App Store, cât și în versiunea Android, din Google Play. Procesul de conectare în aplicație este unul simplu. Conectarea în aplicație prin folosirea contului de utilizator (comerciant) valid din platforma portal.returosgr.ro.

După conectarea în aplicație, următorul pas constă în alegerea punctului de returnare declarat. Pentru aceasta, comercianții vor utiliza ID-ul punctului de vânzare pe care îl găsesc în contul lor de utilizator din platformă.