Impozitul pe profiturile excepționale a fost impus industriei energetice în 2022, pe fondul profiturilor record rezultate din incertitudinea aprovizionării cu petrol și gaze în urma incursiunii trupelor ruse în Ucraina.

Potrivit datelor băncii norvegiene de investiții SpareBank 1 Markets, împrumuturile bazate pe rezerve acordate operatorilor de petrol și gaze din Marea Nordului din Regatul Unit au scăzut cu aproximativ 40-50 % de la introducerea impozitului pe profiturile excepționale.

Platforma Mariner

Când Partidul Laburist a venit la putere, a promis să impoziteze mai mult industria de petrol și gaze. Avertismentele că acest lucru s-ar putea întoarce împotriva sa au căzut în surdină. Acum, băncile refuză să acorde împrumuturi operatorilor din Marea Nordului. Sar putea să se ajungă la o penurie de energie.

„Pentru a îndeplini misiunea noastră privind energia curată, laburiștii vor colabora cu sectorul privat pentru a dubla energia eoliană terestră, a tripla energia solară și a cvadrupla energia eoliană offshore până în 2030”, au declarat laburiștii într-un manifest înainte de alegeri, potrivit oilprice.com.

În schimb, planul lor pentru petrol și gaze a fost o constrângere sporită prin impozitare și reglementare. Într-adevăr, odată cu formarea guvernului Keir Starmer, presiunea asupra petrolului și gazelor a crescut. Impozitul fortuit pe care guvernul conservator anterior îl pusese în
aplicare a fost lăsat în vigoare, iar stimulentul pentru investiții pe care conservatorii îl puseseră în aplicare pentru a împiedica industria să se retragă și să plece a fost eliminat.

Laburiștii au dorit în mod clar să aibă o tranziție, să o facă rapid și să o finanțeze cu banii din impozitele pe petrol și gaze.

Cu toate acestea, această taxă a provocat o reacție în rândul industriei, iar acum apare și în sectorul bancar. Pentru început, operatorii din Marea Nordului au avertizat că ar putea fi nevoiți să se relocheze pentru a supraviețui.

„Marea Britanie este acum mai instabilă din punct de vedere fiscal decât aproape oriunde altundeva pe planetă”, a declarat luna trecută directorul executiv al Serica Energy, unul dintre cei mai mari producători regionali de petrol și gaze. „Asta înseamnă că suntem în căutarea unor noi locuri în care să ne investim banii. Iar Norvegia este un loc în care, potențial, am putea să ne recreăm modelul de afaceri.”

Mai multe companii energetice ar putea părăsi Regatul Unit

Acum, se pare că băncile vor motiva și mai multe companii energetice să părăsească Regatul Unit, deoarece au redus suma de bani pe care sunt dispuse să o împrumute industriei – din cauza impozitului pe profitul excepțional. Aceeași taxă pe profitul excepțional pe care guvernul laburist dorește să o folosească ca vacă de muls pentru tranziția energetică, unul dintre scopurile sale finale fiind uciderea industriei petrolului și gazelor, la propriu.

„Industria de petrol și gaze din Marea Nordului, în special în Scoția, este lipsită de finanțare”, a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times o persoană din industria energetică.

„Această presiune financiară se extinde dincolo de băncile tradiționale, deoarece chiar și companiile de asigurări încep să își retragă sprijinul, ceea ce amenință viabilitatea multor întreprinderi”, a declarat David Larssen, CEO al Proserv, care furnizează
operatorilor offshore sisteme de control submarin.

Impozitul pe profiturile excepționale a fost impus industriei energetice în 2022, pe fondul profiturilor record rezultate din incertitudinea aprovizionării cu petrol și gaze în urma incursiunii trupelor ruse în Ucraina. Inițial, cuantumul acestei taxe suplimentare a fost de
25 %, urmând să fie majorat anul viitor la 35 %. Astfel, povara fiscală totală a companiilor de petrol și gaze se ridică la 75 %.

Cu toate acestea, guvernul conservator a permis o scutire de la impozitul pe profiturile excepționale în cazul în care compania își reinvestește profiturile în creșterea ofertei.

Partidul Laburist a eliminat această opțiune de scutire

De asemenea, a ridicat impozitul pe profitul excepțional la 38 %. Acum, bugetul de stat riscă să piardă zeci de miliarde de lire sterline, iar țara riscă să piardă securitatea aprovizionării cu energie.

Conform datelor băncii norvegiene de investiții SpareBank 1 Markets, împrumuturile bazate pe rezerve acordate operatorilor de petrol și gaze din Marea Nordului din Regatul Unit au scăzut cu aproximativ 40-50% de la introducerea impozitului pe profitul excepțional. Acesta este un fel de împrumut garantat cu active, prin care companiile petroliere primesc bani pe baza fluxurilor de numerar viitoare, explică FT. Dar, având în vedere că fluxurile viitoare de numerar sunt extrem de incerte, era de așteptat ca acest tip de finanțare să dispară.

„În ultima perioadă, ne-a fost foarte greu, deoarece persoanele care furnizează capital sunt foarte nesigure dacă își vor primi banii înapoi din cauza schimbărilor de politică”, a declarat Robert Fisher, președintele Ping Petroleum, pentru FT.

Problema finală a acestei situații este că, atunci când nu există bani, companiile energetice nu vor lucra pentru a extinde sau chiar menține producția. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, venituri mai mici pentru visteria statului și, pe de altă parte, o ofertă mai mică de petrol și gaze – în timp ce acestea sunt încă foarte necesare.

„Dacă guvernul pune în aplicare tipul de impozite neprevăzute despre care se vorbește, atunci se ajunge la o prăpastie în producția de energie din Regatul Unit, deoarece industria va fi impozitată până la necompetitivitate”, a declarat analistul Stifel Chris Wheaton pentru Financial Times în august. „Acest lucru va provoca un declin foarte dramatic al investițiilor și, prin urmare, al producției și al locurilor de muncă, precum și o lovitură puternică la adresa securității energetice”.

De asemenea, va determina o scădere dramatică a veniturilor fiscale din industria energetică, care anul trecut au atins aproape 10 miliarde de lire sterline, sau 13,3 miliarde de dolari. Această sumă este pe cale să scadă vertiginos la doar aproximativ 2 miliarde de lire sterline în patru ani, dacă politicile fiscale actuale rămân în vigoare.

Aceste 2 miliarde de lire sterline nu vor contribui foarte mult la finanțarea tranziției și, în același timp, vor face ca Regatul Unit să depindă mai mult de importurile de energie, ceea ce nu este niciodată o idee bună atunci când ai propriul tău petrol și gaz. În acest sens, Regatul Unit poate fi un caz unic care merită studiat de generațiile viitoare.