Sunt semne tot mai mari că Europa asistă la o creștere bruscă de cazuri. UE este îngrijorată de răspândirea variantei Delta, extrem de infecțioasă și cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, găsită pentru prima dată în Anglia.
Mai multe țări europene au introdus restricții suplimentare vizitatorilor din Marea Britanie, dar experții consideră că e doar o chestiune de timp înainte ca varianta Delta să atingă Europa continentală.
Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că varianta Delta reprezintă acum aproximativ 20% din cazurile Covid-19 din Franța. Institutul Robert Koch din Germania a anunțat că varianta Delta a reprezentat aproximativ 36% din cazuri în săptămâna 15 – 20 iunie, în creștere cu 15% față de săptămâna precedentă.
Institutul național de sănătate din Italia a anunțat și ea că toate cazurile atribuite variantelor Covid Delta și Kappa (o variantă, care potrivit OMS, este legată de varianta Delta) au crescut în ultima lună, reprezentând 17% din totalul cazurilor Covid.
Prea puțin, prea târziu?
Germania și Franța se numără printre țările care au impus restricții de carantină călătorilor britanici, iar Berlinul a mers și mai departe. Grmania a solicitat UE să adopte o abordare unitară când vine vorba de a solicita călătorilor britanici care intră în UE intrarea în carantină.
Mișcarea ar putea fi însă un exemplu de cum se acționează prea puțin și prea târziu, afirmă experții.
Tom Wenseleers, biolog la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia, a declarat că numărul real de infecții din Europa cauzate de varianta Delta ar putea fi mult mai mare decât sugerează în prezent estimările.
„Estimez că în Portugalia 90% din cazurile diagnosticate acum pot fi Delta, dar cu un accent geografic puternic în jurul Lisabonei. Multe alte țări din Europa, cum ar fi Spania, Germania, Belgia, Luxemburg, Suedia și Țările de Jos, nu sunt mai prejos, cu peste 50% din toate cazurile diagnosticate, așa că acum Delta se află deja acolo”, a menționat el.
Varianta Delta va fi majoritară
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat recent că estimează că până la sfârșitul lunii august varianta Delta va reprezenta 90% din totalitatea cazurilor Covid care circulă în UE.
„Valul Delta deja are loc”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank. „După Marea Britanie, cu un decalaj de aproximativ șapte săptămâni, infecțiile înregistrate cu SARS-CoV-2 încep deja să crească în zona euro, pe fondul unor variații regionale majore”, a continuat el.
Europa duce în paralel lupta pentru a vaccina pe deplin milioane de oameni, în special tinerii. Datele din Anglia arată că tinerii, persoanele nevaccinate de peste 50 de ani și cele care au primit o singură doză de vaccin sunt cei mai expuși riscului de infectare cu varianta Delta.