Problemele băncilor se agravează: Restanţele mai vechi de 3 luni au crescut de 4 ori într-un an

La sfârşitul lunii noiembrie 2009, băncile înregistrau restanţe de 7,65 miliarde de lei la creditele mai mari de 20.000 de lei, creşterea restanţelor fiind mult mai accentuată faţă de evoluţia de la jumătatea anului trecut, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor Bancare, prezentate de BNR. Majoritatea restanţelor (4,93 miliarde din cele 7,65) sunt mai vechi de 90 de zile, şi sunt cele care creează cele mai mari probleme băncilor. Asta pentru că, dacă se înregistrează în

La sfârşitul lunii noiembrie 2009, băncile înregistrau restanţe de 7,65 miliarde de lei la creditele mai mari de 20.000 de lei, creşterea restanţelor fiind mult mai accentuată faţă de evoluţia de la jumătatea anului trecut, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor Bancare, prezentate de BNR.

Majoritatea restanţelor (4,93 miliarde din cele 7,65) sunt mai vechi de 90 de zile, şi sunt cele care creează cele mai mari probleme băncilor. Asta pentru că, dacă se înregistrează întârzieri mai mari de trei luni la plata ratelor unui credit, băncile sunt obligate să provizioneze 100% din valoarea soldului creditului respectiv.

De altfel, au avut şi cea mai impresionantă dinamică: în total, restanţele au crescut, în noiembrie, cu 654 de milioane de lei, iar cele mai vechi de 30 de zile au crescut cu 705 milioane-cele cuprinse între 16 şi 30 de zile s-au împuţinat, la fel şi valoarea creditelor scoase în afara bilanţurilor.

În  ultimele luni din 2009, volumul total al restanţelor raportate de CRB au crescut, lunar, cu valori de 654 de milioane de lei (noiembrie), respectiv 785 de milioane (octombrie). Mult mai mult decât în vară: 119 milioane în august, 278 de milioane în iulie şi 40 de milioane în iunie.

Restanţele se transformă rapid în credite neperformante

Şi mai gravă este dinamica restanţelor, structurate pe “vechimea” lor. În ansamblu, totalul ratelor neplătite la credite a crescut de 2,3 ori faţă de valoarea din decembrie 2008. Însă volumul restanţelor mai vechi de 90 de zile a crescut de 4,43 ori, adică într-un ritm de două ori mai alert.

Creditele la care fac referire datele CRB reprezintă 90% din valoarea împrumuturilor acordate şi a angajamentelor asumate de sistemul bancar.