Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul ceremoniei de deschidere a summitului statelor membre al Biroului Regional al OMS pentru Europa privind resursele umane în sănătate, că migrația profesioniștilor din sănătate s-a redus și și-a exprimat optimismul că problemele regionale privind resursele umane în sănătate vor fi rezolvate până în 2030.

El a menționat că, cu implicarea tuturor, speră ca până în 2030, problemele legate de resursele umane în sănătate să fie rezolvate, cel puțin în regiune. În anii precedenți, a existat un deficit de lucrători din domeniul sănătății din cauza migrației către alte țări din Europa, SUA și Canada. Cu toate acestea, au existat investiții în infrastructura de sănătate și în programe de rezidențiat, ceea ce a dus la o scădere a migrației profesioniștilor din domeniul sănătății.

De asemenea, ministrul a precizat că România a adoptat prima strategie de dezvoltare a forței de muncă în domeniul sănătății, cu sprijinul OMS. El consideră că declarația privind resursele umane pentru sănătate, care va fi adoptată în această zi, va fi un document simbolic care ar trebui implementat în regiune și în țări.

„Cu implicarea noastră, a tuturor, sper ca până în 2030 să reuşim – cel puţin în regiunea noastră – să rezolvăm aceste probleme din domeniul sănătăţii în legătură cu resursa umană. În anii precedenţi am văzut lipsa de personal din domeniul sănătăţii, datorită fenomenului migrator către alte ţări din Europa sau SUA şi Canada. S-a investit de asemenea în infrastructura din sănătate, în programele de rezidenţiat. Am observat că fenomenul acesta al migraţiei a mai scăzut. Trecem printr-un proces de reformă pe care îl menţionez, pentru că, datorită sprijinului OMS de anul trecut, România a reuşit să adopte prima strategie pentru dezvoltarea personalului din sănătate. Cred că această declaraţie privind resursa umană din sănătate, declaraţie ce va fi adoptată astăzi, va fi un document simbolic, pe care va trebui să îl transformăm în realitate în regiunea noastră şi în ţările noastre”, a spus ministrul.

Problema resurselor umane în sănătate trebuie rezolvată

În cadrul acestei ceremonii, Alexandru Rafila, a subliniat importanța luării de măsuri pentru a rezolva problema resurselor umane în sănătate.

El a recunoscut că acțiunea implică evaluarea, planificarea, proiectarea și punerea în aplicare, care, în opinia sa, este cea mai dificilă parte a procesului.

„Avem două zile importante, cu peste 250 de reprezentanţi, experţi la nivel naţional. Este important, este momentul să acţionăm. Ar trebui să spun că momentul de a acţiona înseamnă foarte multe lucruri: înseamnă să evaluăm, să planificăm să concepem, dar şi să implementăm şi aceasta este, după părerea mea, partea cea mai dificilă – aceea de implementare, pentru că noi deja am decis că acţionăm în numele cetăţenilor, cetăţeni care sunt de asemenea lucrători în domeniul sănătăţii”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

În cadrul summitului, la care vor participa peste 250 de reprezentanți și experți de la nivel național, se vor discuta modalități de formare, motivare și gestionare a resurselor umane în domeniul sănătății.

La reuniune vor participa miniștri, secretari de stat, șefi de departamente de resurse umane și experți în domeniu din Regiunea Europeană a OMS. Summitul își propune să ofere statelor membre oportunitatea de a dezvolta strategii coordonate de resurse umane pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor de sănătate.