Problemele din partid reduc mult tarifele

Senatorul PDSR de Suceava, Gheorghi Prisacaru, presedinte al Comisiei de politica externa din Senat, spune ca la PDSR listele nu se intocmesc in functie de bani, ci in functie de valoarea fiecarui candidat: "Eu nu am bani, dar reusesc sa adun voturi pentru ca am capacitatea ca, prin ceea ce fac, sa influentez oamenii sa voteze partidul". Gheorghi Prisacaru isi aduce aminte ca, atat in 1996, cat si in prezent, au fost si sunt oameni care au venit cu bani multi, pentru a fi inscrisi pe locuri elig

Senatorul PDSR de Suceava, Gheorghi Prisacaru, presedinte al Comisiei de politica externa din Senat, spune ca la PDSR listele nu se intocmesc in functie de bani, ci in functie de valoarea fiecarui candidat: „Eu nu am bani, dar reusesc sa adun voturi pentru ca am capacitatea ca, prin ceea ce fac, sa influentez oamenii sa voteze partidul”. Gheorghi Prisacaru isi aduce aminte ca, atat in 1996, cat si in prezent, au fost si sunt oameni care au venit cu bani multi, pentru a fi inscrisi pe locuri eligibile pe listele pentru Parlament, dar carora „le-am dat cu flit” pentru ca „nu este neaparat obligatoriu ca cei care contribuie financiar sa fie trecuti pe liste”. La PNTCD Suceava, situatia este insa cam neclara. Alegerile pentru sefia organizatiei judetene a partidului, care au avut loc pe 27 noiembrie 1999, au fost castigate de Orest Onofrei, presedintele organizatiei municipale a PNTCD. Fostul presedinte de la judet, senatorul Petru Juravlea, sprijinit de ceilalti parlamentari taranisti, a obtinut de la Bucuresti invalidarea alegerilor. Astazi, PNTCD este condus de cel de-al patrulea comitet interimar, situatia ramane confuza si nimeni nu stie cum vor arata listele electorale. Surse din PNTCD, sub protectia anonimatului, au declarat pentru „Capital” ca, in 1996, „un loc eligibil pe lista intocmita pentru Parlament a costat 17 milioane de lei, la un curs de aproximativ 3.000 lei pentru un dolar. Anul asta ar putea fi vorba de aceeasi suma de dolari. Cam putin, e drept, dar la asa cap, asa caciula. La cum merg treburile la noi in organizatie si la cum merge partidul in general, ar putea ca un loc sa coste si 50.000 de lei.”
Presedintele PNL Suceava, deputatul Vasile Mandroviceanu, afirma ca „nu se fac colectari de fonduri, listele inca nu sunt intocmite si oricum sunt foarte multe criterii de alegere a candidatilor. E vorba despre pozitia sociala, despre activitatea omului in partid si de multe alte lucruri. Noi nu stabilim baremuri, pentru ca asa, vine unul, da doua miliarde lei si vrea sa fie parlamentar”. La PNL, fiecare candidat trebuie sa-si suporte singur campania electorala, subliniaza domnul Mandroviceanu. Cel mai puternic liberal sucevean pare a fi primarul Sucevei, Constantin Sofroni, considerat de concetatenii sai capul multor afaceri „grele” din oras. Mai mult, puterea de care va dispune Sofroni in alegeri este data si de trustul de presa (ziar, radio, tipografie) care ii sta in spate si care va functiona ca o adevarata masina de campanie electorala. Constantin Sofroni candideaza pentru un nou mandat la Primarie, dar nu ar fi o surpriza pentru nimeni daca puterea de care va dispune il va propulsa in viitorul Parlament.