Agravarea crizei din zona euro a fost resimţită din plin de Ungaria: Budapesta "a îndurat" trei licitaţii dificile pentru vânzarea de obligaţiuni într-o săptămână, randamentele au urcat puternic, iar forintul a atins minimul istoric, ceea ce alimentează inflaţia şi îngreunează situaţia sutelor de mii de unguri care au luat credite ipotecare în valută, când forintul era mult mai puternic.
Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard&Poor’s au schimbat în negativă perspectiva de rating a Ungariei, evaluată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii.
Ungaria, cea mai îndatorată economie din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o încetinire a creditării ca urmare a evitării riscului de către investitori şi înrăutăţirii aşteptărilor economice pentru zona euro, cea mai mare piaţă de export a ţării.
Există acum temeri că problemele Ungariei ar putea prefigura un nou val de contagiune în ţările din Europa Centrală şi de Est, lovite deosebit de puternic de criza financiară din 2008, avertizează Financial Times.
Guvernul de centru dreapta, format de partidul Fidesz, susţine că a făcut eforturi pentru a controla deficitul, cu un obiectiv de 2,5% din PIB pentru anul următor, şi a început să reducă datoria ţării de la nivelul de 80% din PIB "moştenit" de la precedenta administraţie. "Nu suntem Grecia. Suspectăm unele acţiuni speculative în spatele acestei situaţii", a declarat ministrul pentru comunicare al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.
Mulţi economişti sunt de părere că Ungaria ar putea fi penalizată pentru politicile "neortodoxe" ale guvernului.
După ce a câştigat alegerile în aprilie 2010, guvernul Fidesz a întrerupt acordul cu FMI, care a salvat ţara de la colaps financiar în 2008. Şi-a propus, în schimb, să stimuleze creşterea şi să permită acumularea unui deficit bugetar mai mare decât ar fi acceptat instituţia financiară internaţională. Dar Comisia Europeană a insistat ca Ungaria să continue reducerea deficitului, forţând astfel o regândire a strategiei.
Executivul a redus unele taxe, anunţate anterior, dar pentru a acoperi deficitul de venituri a introdus o taxă specială pentru bănci, sectorul telecom, retail şi energie, iritând investitorii străini.
Analiştii consideră că rezervele valutare de 52 de miliarde de dolari ale Ungariei i-ar putea permite să supravieţuiască prima jumătate a anului următor fără finanţare externă, însă ulterior ar avea probleme.