În jurul orei 17.00 (ora României), indicele Dow Jones era în declin cu peste 2,3%, în vreme ce Nasdaq compozit pierdea 2,8%, iar S&P 500 se deprecia cu 2,7%. În acelaşi timp, indicii marilor burse europene consemnau scăderi ceva mai moderate, de 2,1% – bursa din Londra, şi de 2,6% – bursele din Framkfurt şi Paris.
De asemenea, moneda europeană consemna una din cele mai ample scăderi zilnice în faţa dolarului american, de circa 2%, până la 1,3566 dolari.
În ceea ce priveşte piaţa americană de acţiuni, marile bănci de peste Ocean erau cele mai afectate de valul de vânzări. Astfel, Morgan Stanley se prăbuşea cu 6,6%, Goldman Sachs pierdea 4,9%, iar Citigroup Bank cădea cu 4,5%.
Totodată, JP Morgan înregistra un declin de 4,3%, iar Bank of America era în picaj cu 3,5%. O scădere accentuată suferea şi Bank of New York Mellon Corp., de 5%. Cele mai stabile păreau acţiunile Wells Fargo, care se depreciau cu 2,8%.
Băncile europene, de asemenea, pe tobogan
Chiar dacă indicii marilor burse din Europa scădeau mai puţin decât cei de peste Ocean, acţiunile marilor bănci europene semnificativ mai lovite de valuri de vânzări decât acţiunile băncilor americane.
Astfel, în topul căderilor conducea Dexia, cu o prăbuşire de 11,7%, urmată de RBS, cu o depreciere de 9,5%. În cazul Dexia, s-a anunţat că banca are nevoie de un capital suplimentar de 4,2 miliarde euro pentru divizia sa de credite municipale Dexia Local Credit.
O cădere apropiată de a RBS suferea şi Credite Suisse, mai exact 9,4%, fiind urmată de o altă bancă elveţiană, UBS, care pierdea 7,1%. O depreciere semnificativă suferea şi banca britanică Lloyds, de 6,4%.
Deşi mai săptămânile trecute băncile franceze erau printre cele mai afectate, azi rezistau relativ bine, Societe Generale alunecând cu 4,8%, iar BNP Paribas cu 3,3%.