Evoluţia monedei europene din acest an depinde de mişcările marilor fonduri de investiţii, de revenirea economiilor europene şi de rezolvarea problemelor financiare din Grecia. 

Criza prin care trece Grecia a afectat semnificativ moneda euro, modificând raportul faţă de principalele valute internaţionale. Dacă anul trecut dolarul a urmat un trend descendent constant, în 2010, moneda europeană are parte de evenimente care îi scad valoarea.

„Situaţia din Grecia afectează întreaga Europă, în special zona euro, având o contribuţie importantă la deprecierea monedei europene din ultima perioadă, oscilând în jurul valorii de 1,37 dolari pentru un euro, de la 1,46 – 1,48 dolari pe euro la finele anului trecut“, spune Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România. Mai mult, recentul anunţ al Federal Reserve că va păstra neschimbată rata dobânzii de referinţă pentru dolar men­ţine sentimentul pozitiv pentru moneda americană.

Noi tăieri de dobândă oficială

Scăderea euro pe piaţa internaţională se traduce, pe piaţa internă, prin aprecierea leului. Săptămâna trecută, joi, moneda europeană a coborât până la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2009, respectiv 4,0801 lei. Influenţa externă este vizibilă în condiţiile în care dolarul american nu s-a depreciat la fel de mult faţă de leu, cursul menţinându-se la valori apropiate de cele de la sfârşitul anului trecut, 2,9 – 3 lei.

Evoluţia monedei europene nu este însă singurul motiv de apreciere a leului. Legătura cu rata inflaţiei a funcţionat, în ultimele luni, în favoarea monedei naţionale. După o rată în creştere în ianuarie, până la un nivel anual de 5,2%, inflaţia a reintrat pe trendul  descendent, în februarie fiind consemnat un nivel de 4,49%. Acelaşi trend l-a urmat însă şi dobânda de politică monetară a BNR, care a coborât până la 7%, trăgând după ea şi dobânzile depozitelor şi creditelor bancare.

Iar aşteptările analiştilor sunt în continuare de scădere. „Deciziile BNR privind tăierile de dobândă din primele două luni ale anului şi ultimul raport asupra inflaţiei ne arată că Banca este mulţumită cu actualul mers al economiei, iar aceasta ne face să credem că va mai avea loc o reducere a dobânzii de 0,5% şi în martie“, arată ultimul raport al Citigroup Global Markets.

Nivelul ceva mai redus al ratei inflaţiei înseamnă stabilitate pentru valoarea leului, susţinând interesul pentru moneda naţională şi pentru economie. Dacă nivelul de subscriere a recentei emisiuni de eurobonduri, în valoare totală de un miliard de euro, arată o percepţie îmbunătăţită a străinilor asupra economiei, diferenţa dintre dobânda la leu şi cea la euro, încă foarte mare, păstrează atractivitatea monedei noastre pe termen scurt.

Totodată, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în urcare estimările privind creşterea exporturilor în 2010, de la 1,3% la 3,5%, pe baza revenirii economice a UE şi a dinamicii exporturilor româneşti din ultimele luni din 2009. Deficitul comercial estimat a fost revizuit negativ, de la 8,4% din PIB până la 8,2%. Majorarea exporturilor înseamnă şi mai mulţi euro care intră în piaţa locală, ceea ce duce la un exces de monedă europeană.

Trend de depreciere pe euro

Presiunea pe cursul internaţional al euro va continua pe parcursul întregului an. Odată cu problemele din Grecia, care nu se vor încheia înainte de intervenţia Uniunii Europene, moneda a avut parte şi de un atac din partea fondurilor internaţionale de hedging, conform informaţiilor apărute în jurul rapoartelor emise de George Soros.

Un atac concertat al fondurilor asupra monedei europene ar putea slăbi puternic cursul acesteia în raport cu dolarul american, dar şi cu lira sterlină sau yenul japonez. Evoluţia euro ar putea fi sprijinită însă  de o majorare a dobânzilor Băncii Centrale Europene.

6,8% a pierdut euro în faţa dolarului în perioada scursă din acest an, trendul de depreciere a monedei europene fiind mai puternic pe plan internaţional

Depreciere
Moneda euro a înregistrat o depreciere de 3,5% de la începutul anului şi până săptămâna trecută, cotaţia faţă de leu ajungând la nivelul din ianurie 2009

202-49340-04_grafic_11.jpg