Problemele Rasdaq se răsfrâng și asupra Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea ar putea avea probleme cu deținerile la companii listate pe piața Rasdaq din cauza intenției oficialilor bursei de a retrograda emitenții de pe piața secundară în sistemul alternativ de tranzacționare (ATS).

Retrogradarea înseamnă că emitenții vor fi mutați pe o piață nereglementată, iar Fondul Proprietatea nu va putea participa la eventualele majorări de capital, ceea ce duce la diminuarea deținerilor ca pondere în capitalul social.
Asociația investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) atrage atenția asupra pericolelor pe care nerezolvarea problemelor legate de posibila retrogradare a anumitor acțiuni de pe Rasdaq pe ATS și arată că o expunere mare pe acești emitenți are și Fondul Proprietatea. Acesta are, printre altele, dețineri la Primcom (PRIB) 78,97%, Alcom Timișoara (ALCQ) 71,89%, Prestări Servicii SA (PRVD) 70,55%, Severnev (SEVE) 39,1%, Romaero (RORX) 21%, Compet (COTE) 20,05% și Palace SA Sinaia 15,42%.
Unul dintre planurile conducerii BVB este de a închide piața Rasdaq (lichiditatea este extrem de mică, foarte mulți emitenți nu mai există sau nu respectă regulile de guvernanță corporativă etc.) și de a muta emitenții pe sistemul alternativ de tranzacționare proaspăt lansat, unde companiilor nu au impuse reguli la fel de stricte. Problema apare însă la fondurile care vor să investească în respectivele companii, dar nu pot deoarece legea nu le permite. Fondul Proprietatea, cele cinci SIFuri și fondurile private de pensii sunt societățile asupra cărora se aplică direct legea referitoare la investițiile pe piața nereglementată. Evident, și investitorii care achiziționează titluri ale acestor fonduri, adică investitorii de retail.
AIPC speră să se găsească o soluție pentru aceste investiții, astfel încât fondurile să nu fie defavorizate și nici emitenții de pe Rasdaq, cei care vor să fie listați și respectă regulile pieței, să poată aparține unei piețe reglementate.