Banca a intrat în lumina reflectoarelor după ce un director din zona de mijloc a ierarhiei de conducere a Goldman a demisionat şi a început un atac împotriva companiei într-un editorial publicat de New York Times în 14 martie, care descrie o cultură „toxică şi distructivă“ motivată de lăcomie.

Pe parcursul ultimilor doi ani, un grup de instituţii religioase care deţine acţiuni la Goldman a cerut băncii de investiţii să analizeze pachetele de compensaţii salariale ale executivilor şi într-un final cererea lor a fost luată în considerare într-o adunare ordinară a acţionarilor.

Anul acesta, grupul, inclusiv Surorile Sf. Francisc din Philadelphia, a căutat din nou ca propunerea sa să fie votată de acţionari. Dar pentru prima oară, Comisia de Valori Mobiliare şi Burse din SUA a ţinut partea Goldman, care a argumentat prin faptul că a dat odată curs acestei cereri.

Scrisoarea de respingere a comisiei a fost transmisă liderilor grupurilor religioase joi, cu o zi după ce fostul director al Goldman, Greg Smith, a publicat opinia în Times.

Un oficial al Fundaţiei Nathan Cummings, un grup evreiesc care este liderul acestei cereri, a spus că este surprins că agenţia a respins cererea dat fiind faptul că editorialul din Times a atins exact problemele pe care vroiau să le adreseze.

Propunerea din 2012 ar fi cerut ca un comitet independent să analizeze riscurile, inclusiv riscurile de reputaţie, asociate cu nivelurile ridicate ale compensaţiilor pe care le au directorii băncii şi să dezvăluie rezultatele acţionarilor.

„Noi am cerut o examinare care să arate dacă nivelurile salariale de la Goldman sunt adecvate“, spune Laura Campos, director pe activităţile acţionarilor la Fundaţia Nathan Cummings. „Dacă oamenii sunt motivaţi doar de compensaţiile extrem de mari, îi va face să se concentreze pe lucrurile inadecvate şi poate fi dăunător culturii“.

Salariul de bază al directorului executiv al Goldman, Lloyd Blankfein, a fost triplat la 2 mil. dolari în 2011, de la 600.000 de dolari în anul anterior. Partea sa de bonusuri a fost în valoare de 12,6 mil. dolari, o creştere de 42% faţă de anul anterior.

Michael Bloomberg, primarul New York-ului şi fost angajat al băncii, este unul dintre susţinătorii Goldman şi ai lui Blankfein. El a spus săptămâna trecută că „el (Blankfein n.red.) încearcă să conducă firma într-un moment în care nici măcar Dumnezeu n-ar reuşi s-o conducă fără a fi criticat".

Fiecare propunere anuală venită din partea grupului religios a fost exprimată diferit, dar toate spun în fapt acelaşi lucru: Goldman trebuie să limiteze şi să fie mai transparentă în modul în care determină plăţile executivilor.

SURSA: CNBC