După Standard &Poor’s şi Moody’s a decis să reducă ratingul de ţară al Italiei, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, pe fondul neîncrederii în măsurile economice luate de guvernul lui Silvio Berlusconi.
Astfel, Moody’s a scăzut ratingul Italiei cu trei niveluri, de la A2 la Aa2, cu perspectivă negativă. “Sentimentul de fragilitate a pieţei, care continuă să planeze asupra ţărilor din zona euro cu datorii mari, duce la majorarea costurilor finanţării şi a riscurilor pentru Italia. Deşi este posibil ca politica din zona euro să reducă îngrijorarea investitorilor şi să stabilizeze piaţa finanţărilor, este la fel de posibil ca lucrurile să meargă în direcţia opusă”, se arată în comunicatul Moody’s.
Premierul Berlusconi bravează din nou, arătând într-un email de ieri că decizia Moody’s “era previzibilă” şi că “Guvernul italian îşi dă toată silinţa să atingă ţintele bugetare”. Potrivit datelor FMI, citate de Bloomberg, economia Italiei a crescut cu doar 0,2% în 2011, faţă de o medie de 1,1% în zona euro. Astfel, PIB-ul italian s-a majorat în al doilea trimestru al acestui an cu 0,3%, după ce în primele trei luni ale anului avusese o creştere minoră, de doar 0,1%.
Primele efecte ale reducerii ratingului au fost slăbirea monedei unice europene în faţa yen-ului şi a dolarului, cu aproximativ 0,5%, precum şi o scădere a principalilor indici ai burselor asiatice. De asemenea, Moody’s a mai anunţat că este posibilă reducerea ratingurilor şi pentru alte ţări europene, mai ales a celor care au acum un rating sub nivelul Aa.