Problemele sistemului de pensii în cifre

Sistemul actual nu mai permite plata pensiilor din contribuţiile colectate pe la angajaţi şi angajatori. Soluţia propusă de guvern: majorarea vârstei pe pensionare la 65 de ani. Astfel, numărul contributorilor se va menţine, forţat, la un nivel ridicat şi se va reduce cel al beneficiarilor. Guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea pe noua lege a pensiilor, care prevede eliminarea pensiilor speciale şi majorarea vârstei la femei. Raportul de dependenţă: Fiecare salari

Sistemul actual nu mai permite plata pensiilor din contribuţiile colectate pe la angajaţi şi angajatori. Soluţia propusă de guvern: majorarea vârstei pe pensionare la 65 de ani. Astfel, numărul contributorilor se va menţine, forţat, la un nivel ridicat şi se va reduce cel al beneficiarilor.

Guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea pe noua lege a pensiilor, care prevede eliminarea pensiilor speciale şi majorarea vârstei la femei.

Raportul de dependenţă:

  • Fiecare salariat întreţine 1,2 pensionari. Numărul salariaţialor este de circa 4,9 milioane de persoane, cel al pensionarilor de 5,7 milioane
  • 43% din salariu reprezintă contribuţiile sociale datorate de angajaţi şi angajatori. Povara fiscală este plasată cu precădere asupra angajaţilor şi a angajatorilor, ducând la atingerea unei cote a contribuţiilor sociale dintre cele mai ridicate la nivel european.
  • La fiecare cinci lei cheltuiţi de la buget, unul se duce pentru plata pensiilor

Vârsta de pensionare:

  • Vârsta medie reală de pensionare: 54 de ani
  • Vârsta ţintită (ajustări până în 2014): 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.
  • Propunere în noua lege a pensiilor: 65 de ani în 2030, vârsta egală de pensionare şi pentru femei, şi pentru bărbaţi

Fraude:

  • De la 3,7 milioane de pensionari în 1990, s-a ajuns la un maxim de 6,37 milioane în 2002. În prezent, în statistici figurează 5,7 milioane de persoane care primesc pensii.

Perspective:

  • Problema decreţeilor: După 2032, când generaţiile născute după 1967 vor atinge 65 de ani, un val suplimentar de pensionari va intra din zona de contributori în zona de beneficiari afectând grav rata de dependenţă pentru următorii 22 de ani.  Există cohorte/generaţii foarte numeroase la vârsta de 19-41 de ani (rezultat al politicilor pro-nataliste agresive din periada Ceauşescu) şi foarte mici la vârstele de 0-18 ani (generaţiile tranziţiei).

Fraude:

  • 892.000 de pensionari au ieşit din câmpul muncii pe caz de boală, faţă de doar 208.000 de pensionari pentru invaliditate în anul 1990
  • Exemplu negativ: judeţul Bihor.  La o populaţie de 593.431 locuitori, existau în 2008, 158.053 pensionari de asigurări sociale de stat din care 52.447 (aproape 30%) erau pensionari de invaliditate.

Discrepanţe:

  • 150.000 de pensionari au un statut special şi pensii de lux, doar din rândul foştilor angajaţi ai Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii, deşi nu au contribuit cu nimic la sistem.
  • peste 850.000 de persoane primesc pensii de doar 283 de lei- pensionarii din agricultură.
  • 350 de milioane de lei vechi este cea mai mare pensie din România. Află detalii!

Citeşte şi: Controale severe şi penalităţi la cei care vor să se pensioneze anticipat
Citeşte şi: Militarii, poliţiştii şi judecătorii îşi pierd avantajele