Cu toate acestea, există speranță pentru cuplurile cu probleme de fertilitate, procedurile de reproducere umană asistată medical, cum ar fi, de exemplu, cele de fertilizare in vitro (FIV), venind în sprijinul acestora.
Peste 10 milioane de copii au venit pe lume, începând cu anul 1978, în urma efectuării de proceduri FIV, potrivit datelor Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE). Esențial este ca atunci când un cuplu nu reușește să conceapă un copil după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat sau 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani, să efectueze un consult de specialitate.
După o anamneză completă, medicul va recomanda o serie de investigații specifice pentru fiecare partener în parte, în vederea identificării cauzei exacte a infertilității și a celei mai potrivite metode de tratament. În cazul în care schimbările în stilul de viață sau tratamentul bolilor asociate, care afectează fertilitatea, sau alte tratamente pentru infertilitate (stimulare ovariană sau inseminare artificială) nu duc la rezultatele dorite, atunci medicul poate recomanda fertilizarea in vitro.
În cadrul reproducerii umane asistate medical (RUAM), există diverse proceduri pentru care se poate opta atunci când obținerea unei sarcini pe cale naturală devine dificilă sau imposibilă. Acestea includ stimularea ovariană cu scopul de a identifica momentul ovulației, inseminarea intrauterină, monitorizarea ciclurilor naturale și procedurile FIV.
Atunci când există indicație pentru fertilizare in vitro, este important de știut că există mai mute tipuri de proceduri FIV – FIV pe ciclu natural, cu stimulare ovariană, FIV cu ICSI (injectare intra-citoplasmatică), cu embrioni criogenați (FET), cu transfer electiv de embrion unic (eSET) sau cu ovule sau spermatozoizi donați, cea mai bună variantă pentru fiecare cuplu în parte fiind recomandată de medicul specializat în RUAM, după efectuarea unor analize și investigații specifice. Dintre toate aceste proceduri FIV, ICSI este cea mai utilizată tehnică de fertilizare, reprezentând aproximativ 73% din totalul tratamentelor pentru infertilitate la nivel mondial. Cu toate acestea, proporțiile pot varia semnificativ între țări, deși ratele de succes ale fiecărei tehnici sunt comparabile.
Fertilizarea in vitro este o metodă complexă, care implică recoltarea și fertilizarea artificială a ovulelor, iar embrionii rezultați sunt ulterior implantați în uterul pacientei. De altfel, FIV este considerată ca fiind cea mai eficientă și avansată tehnică de reproducere umană asistată medical. Important este ca partenerii care se confruntă cu imposibilitate de a obține o sarcină pe cale naturală să știe că există soluții și opțiuni disponibile și să solicite sprijin medical pentru a putea parcurge tot acest proces amplu și de a-și vedea visul împlinit.
La Centrul FIV SANADOR, persoanele cu probleme de fertilitate beneficiază de consultanță și ajutor medical din partea celor mai experimentați specialiști din România. De asemenea, la Centrul FIV SANADOR pacienții beneficiază de servicii medicale performante pentru tratamentul infertilității. Pentru cele mai bune rezultate, centrul este dotat cu echipamente moderne pentru reproducere umană asistată, activitatea echipei medicale desfășurându-se în acord cu protocoale și proceduri de ultimă oră.
În cazul în care infertilitatea feminină este cauzată de o afecțiune, cum ar fi, de exemplu, endometrioza, aceasta poate fi tratată la Spitalul Clinic SANADOR modern, minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, în funcție de caz.
Atunci când sarcina se concretizează, pacientele pot opta în continuare pentru serviciile SANADOR, atât pentru urmărirea sarcinii, cât și pentru naștere. Maternitatea SANADOR din Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, este dotată cu echipamente performante, de ultimă generație, iar în cadrul ei activează o echipă medicală foarte bine pregătită, empatică și cu vastă experiență, astfel încât nașterea să se producă în condiții de maximă siguranță, iar mama și nou-născutul să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale.