Procedura de atestare a experților tehnici a fost simplificată. Cseke Attila și-a dat acordul

Mai precis, ministrul a aprobat, prin ordin de ministru, modificarea şi completarea Procedurii privind atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici.

„În vederea eficientizării şi debirocratizării procesului de examinare a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte, înscrierea candidaţilor se va face exclusiv prin intermediul unei platforme online creată în acest scop”, a transmis Cseke Attila.

Au fost modificate și alte proceduri

Totodată, se va modifica punctual procedura de examinare pentru clarificarea anumitor probleme pentru câteva domenii care au avut suprapuneri de competenţă, potrivit informațiilor transmise într-un comunicat. De exemple, sunt vizate sistemele de securitate la incendiu, instalațiile sanitare aferente construcțiilor și sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare.

Mai mult, Cseke Attila a subliniat că perioada de înscriere a candidaţilor se va reduce de la 45 la 30 de zile, iar perioada de soluţionare a contestaţiilor se va prelungi la 45 zile.

„Totodată, se modifică două anexe ale ordinului precedent, care se referă la formularele de cereri atât pentru susţinerea examenului, cât şi pentru prelungirea dreptului de practică, dar modalitatea de susţinere a examenelor va rămâne aceeaşi: doar în scris, pe baza unui test-grilă, organizat în cele şase centre din toată ţara, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa”, au precizat reprezentanţii ministerului Dezvoltării.

De asemenea, ministrul a amintit și că MDLPA a organizat o sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici în perioada 18-21 decembrie 2021, la care au participat un număr record de candidaţi, respectiv 1.000. Aceștia au depus aproximativ 2.000 de solicitări de susţinere a examenelor în diferite domenii de atestare tehnico-profesională.

Digitalizarea este o prioritate în România

În altă ordine de idei, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a explicat anterior că digitalizare este o prioritate în țara noastră. Potrivit celor spuse de Sebastian Burduja, România nu are de ales în acest sens, în cazul în care dorește să evolueze.

„Digitalizarea este o prioritate pe bune în România, nu avem de ales. Suntem condamnaţi să facem România digitală dacă vrem să facem România viitorului. Schimbările în lume sunt într-un ritm fără precedent. Vedem asta în ritmul invenţiilor noi, tehnologiilor noi şi a posibilităţilor noi pe care oamenii le au. Tendinţa firească pe care oamenii o au este să fugă din calea acestor schimbări, să se teamă. Cred că România are o singură variantă şi anume să îmbrăţişeze aceste tehnologii, să se urce pe acest val şi să facă un salt în dezvoltare. Sărim peste etapele pe care nu am fost în stare să le facem până acum şi mergem direct la tehnologiile de ultimă generaţie. În acest fel creştem economia. Asta nu putem face decât dacă ne digitalizăm”, a declarat Sebastian Burduja.