Reclamanții au susținut că înregistrările vocale colectate de Apple au fost partajate cu agenți de publicitate, care le-ar fi utilizat pentru a direcționa reclame bazate pe cuvinte-cheie identificate în conversații, conform BBC.

Apple nu a recunoscut comiterea vreunei abateri

Deși Apple nu a recunoscut comiterea vreunei abateri, compania a afirmat că înregistrările vocale colectate accidental au fost șterse înainte de octombrie 2019. Procesul, desfășurat la un tribunal din Oakland, California, urmează să fie finalizat pe 14 februarie 2025.

Dacă decizia va fi aprobată, fiecare reclamant care a folosit dispozitive Siri între 2014 și 2019 ar putea primi o compensație de până la 20 de dolari pe dispozitiv, avocații urmând să primească aproximativ 30% din suma totală, adică aproape 30 de milioane de dolari.

Această înțelegere permite Apple să evite un proces de amploare, care ar fi putut implica costuri semnificativ mai mari. De asemenea, ea reflectă o abordare proactivă a companiei de a gestiona litigiile colective, fără a recunoaște explicit acuzațiile.

Apple
SURSA FOTO: Dreamstime

Gigantul tehnologic a fost implicat frecvent în procese colective în ultimii ani

Apple a fost implicată frecvent în procese colective în ultimii ani. În ianuarie 2024, compania a început să achite 500 de milioane de dolari în urma unui proces care susținea că încetinise deliberat iPhone-urile.

În martie, a fost de acord să plătească 490 de milioane de dolari într-un caz din Regatul Unit, iar în noiembrie 2024, a fost acționată din nou în instanță pentru presupuse practici înșelătoare privind serviciul său iCloud.

Cu venituri de aproape 95 de miliarde de dolari raportate în doar trei luni până la septembrie 2024, Apple rămâne o companie dominantă în industria tehnologică, dar procesele legate de confidențialitate și transparență subliniază provocările pe care gigantul trebuie să le gestioneze în raport cu utilizatorii săi.

Compania a transmis că vrea să participe la protestul antitrust Google din SUA privind motorul de căutare

Apple a adăugat că nu se mai poate baza pe Google pentru apărarea acordurilor din care producătorul iPhone câștigă miliarde de dolari anual, ca urmare a alegerii Google ca motor de căutare implicit în browserul Safari.

Cu toate acestea, Apple nu are intenția de a dezvolta un motor de căutare propriu pentru a concura cu Google, indiferent de faptul că plățile vor fi realizate sau nu, conform declarațiilor avocaților companiei în documentele judiciare depuse la Washington.