"Compania Monsanto susţine mai mult ca oricând transparenţa procesului european privind evaluarea siguranţei, la fel ca şi în cazul propriilor sale evaluări. Oricine doreşte sa acceseze  dosarele noastre are şi a avut întotdeauna acces la aceste informaţii în conformitate cu reglementările şi procedurile stabilite de legislaţia europeană. Alaturi de consultarea publică, acest fapt asigura echilibrul dintre transparenţa si protejarea  drepturilor de autor,  respectarea principiilor legale fundamentale ale non-discriminării şi proporţionalităţii. Din totdeauna compania Monsanto a dorit să poarte dialog cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) privind initiaţivele sale legate de transparenta suplimentara ce respecta aceste principii fundamentale ale legislaţiei Uniunii Europene şi internaţionale", susţin reprezentanţii companiei într-o comunicare trimisă "Capital".
Potrivit acestora, la acest moment, compania poartă un dialog cu EFSA referitor la subiectul dosarului porumbului NK603 (porumb avand tolerant la glifosat) si speră să găsească o solutie mutual acceptabilă fără o viitoare acţiune în judecată.
"Dosarul privind porumbul NK603 a primit aviz pozitiv din partea EFSA, ceea ce înseamnă că acest porumb prezintă siguranţă atât pentru sănătatea umană cât şi pentru mediul înconjurător. Pentru ca Europa să atragă investiţii în agricultură biotehnologică este nevoie de un cadru de reglementare ce urmează legislaţia, este predictibil şi este bazat pe argumente ştiinţifice, mai mult decât bazat pe solicitările unor grupuri activiste", mai adaugă reprezentanţii companiei. 
Care a fost conflictul
"Am înţeles că ar putea exista o opoziţie la iniţiativa noastră din partea Monsanto", a indicat EFSA. Potrivit informaţiilor obţinute de AFP, Monsanto a trimis o scrisoare către EFSA pentru a o informa de intenţia sa de a aduce acest dosar în faţa justiţiei. Eurodeputata liberală franceză Corinne Lepage, fost ministru francez al Mediului, a criticat dorinţa Monsanto de a menţine omerta asupra datelor brute privind organismele modificate genetice. "Această transparenţă cu privire la datele brute nu este numai legitimă ci şi perfect legală deoarece o lege europeană exclude confidenţialitatea studiilor care au impact asupra sănătăţii şi mediului", a subliniat Lepage. La data de 14 ianuarie directorul general al EFSA, Catherine Geslain-Lanéelle, a decis să publice online toate datele utilizate de EFSA atunci când a dat un aviz favorabil pentru autorizarea comercializării porumbului modificat genetic NK603 conceput de Monsanto, despre care cercetătorul francez Gilles-Eric Séralini susţine că ar fi toxic.
Procesul de evaluare a cererilor de autorizare a culturii şi comercializării organismelor modificate genetic se derulează în patru etape: consultarea EFSA cu privire la riscurile pentru sănătate, solicitarea de autorizare a statelor pe baza unui aviz favorabil al EFSA, procedura de apel dacă nu se ajunge la o majoritate calificată în rândul statelor. În sfârşit, dacă această situaţie se prelungeşte, decizia finală revine Comisiei Europene.

Până la această dată EFSA nu a eliberat niciodată un aviz negativ şi nicio majoritate calificată nu a fost constituită în rândul statelor pentru a interzice un organism modificat genetic.