România, chemată în judecată în Belgia de către compania Pfizer-BioNTech

Compania Pfizer-BioNTech a intentat o acțiune în justiție împotriva României. Acesta are ca miză neplata vaccinurilor anti-COVID-19 achiziționate de România în cadrul contractului de aprovizionare al Uniunii Europene.

România a fost obligată să efectueze plata a 564 de milioane de euro către compania Pfizer pentru restul celor 28,94 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate.

De asemenea, trebuie să facă o plată către Pfizer România în valoare de 2,78 miliarde de lei. Statul român este responsabil și pentru acoperirea cheltuielilor de judecată aferente procedurii, însumând 22.500 de euro.

În acest context, Guvernul a hotărât că Ministerul Finanțelor să contracteze serviciile unor avocați pentru a asigura reprezentarea României în fața instanțelor belgiene în procesul referitor la neplata vaccinurilor produse de Pfizer.

Drept urmare, joi, Guvernul a dat aprobarea pentru un memorandum ce conferă Ministerului Finanțelor puterea de a angaja servicii juridice în scopul reprezentării României în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles.

Aceasta survine în contextul unei acțiuni judiciare inițiate de compania Pfizer-BioNTech împotriva României.

Producătorul solicită remiterea integrală a sumei pentru vaccinurile anti-Covid achiziționate în conformitate cu contractul de aprovizionare al Uniunii Europene, încheiat în anul 2021.

Ministerul Finanțelor intenționează să încheie în regim de urgență un contract cu un cabinet de avocatură sau o societate specializată, având experiență relevantă, astfel încât să îndeplinească toate cerințele legale esențiale pentru apărarea României în acest caz.

În același timp, structura juridică a Ministerului Finanțelor va prelua responsabilitatea reprezentării statului în toate litigiile judiciare internaționale, inclusiv în dosarul judiciar din Regatul Belgiei. Această atribuție de reprezentare va fi expres reglementată pentru a asigura transparență și eficiență în gestionarea acestor chestiuni legale.

Primele ședințe de judecată sunt programate pentru luna februarie a acestui an.

Pfizer
Doză de vaccin Pfizer / SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul României a avut o primă reacție, pe 18 ianuarie

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, a menționat că și alte state europene se confruntă cu o situație similară. El precizează că articolul în baza căruia compania farmaceutică solicită despăgubiri României nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.

„Este o speță care nu a făcut astăzi obiectul ședinței de guvern. Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică cred că în ultimele zile ale anului trecut. Undeva în ultima parte a lunii februarie va fi un prim termen.

România a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, deci nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român.

Într-o situație similară se află și alte țări, Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi față de aceeași companie farmaceutică”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Subiectul a fost dezbătut în cadrul podcastului „HAI Live”, publicat joi, 18 ianuarie 2024, pe canalul de YouTube „HAI România!”: