Reprezentanța din România a gigantului farmaceutic Roche a primit o lovitură grea. Aceasta a pierdut în primă instanță procesul cu Consiliul Concurenței, în valoare de 13 milioane de euro.

Roche a pierdut în primă instanță procesul cu Consiliul Concurenței

Amintim că autoritatea din România a sancţionat reprezentanța din țara noastră a gigantului farmaceutic în decembrie 2019. Amenda are o valoare totală de 59.967.944 lei, respectiv 12.857.897 euro.

Totodată, a fost acordată pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România. Sancțiunile au fost aplicate în urma a două investigaţii, declanșate în anul 2017.

În prima investigație, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2017 – 2019, producătorul a adoptat o strategie comercială menită să elimine concurența la licitații și să întârzie intrarea pe piață a unor medicamente similare.

În a doua investigaţie, Consiliul Concurenţei a constatat că Roche a implementat în același interval o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib.

Din strategia Roche au făcut parte direcționarea pacienților către propriului produs, mai scump, Tarceva, prin Cardul de pacient Roche și Call Center-ul Roche. O altă strategie ar fi fost acoperirea diferenței de preț ce ar fi trebuit plătită de către pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca aceștia să nu cumpere un alt medicament similar.

Tarceva este un medicament care conține substanța activă Erlotinib. Este utilizat în tratamentul cancerului pulmonar, respectiv în tratamentul cancerului pancreatic.

Mai apoi, în mai 2020, Roche Romania SRL a atacat decizia nr.91/16.12.2019 la Curtea de Apel București. La 3 ani și jumătate de la sesizare, un complet de judecată de la Secția a IX-a de Contencios administrativ și fiscal al CAB a pronunțat zilele trecute o primă soluție în acest litigiu.

Mai precis, soluția pe scurt este următoarea:

„Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 02.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Roche va ataca decizia în instanță

În replică la anunțul amendării companiei, reprezentanții Roche au acuzat Consiliul Concurenței de „rea credință”. Totodată, aceștia au susținut că investigațiile și concluziile acestora „limitează masiv accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie”.

Amintim că decizia Consiliului Concurenței poate fi atacată de compania Roche în instanță, la Curtea de Apel București.

Gigantul farmaceutic Roche este unul dintre cei mai mari producători de medicamente oncologice la nivel mondial și are filiale în peste 100 de țări.