Recalcularea pensiilor sau micșorarea pensiilor? Unele pensii n-au fost majorate deloc, iar altele au fost recalculate într-un mod greșit. Cei mai ghinioniști sunt românii care au muncit în condiții grele/speciale.
Recalcularea pensiilor, dezastru pentru cei care au muncit în condiții grele
Unii pensionari sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor. După ce au primit deciziile, au constatat că pensiile lor nu au fost majorate deloc sau că au fost produse erori. Printre ghinioniști se numără foști mineri, CFR-iști, petroliști și siderurgiști, ale căror venituri lunare au fost grav afectate de eliminarea din calcul a condițiilor speciale de muncă.
Noua formulă de recalculare a pensiilor s-a dovedit nefavorabilă pentru cei care au muncit în condiții grele. Unii dintre ei s-au trezit să pensiile lor au fost reduse la jumătate. Chiar dacă, conform legii, pensionarii vor rămâne cu pensii actuale, unii dintre ei vor să protesteze sau să se adreseze justiției de teamă că, în viitor, această prevedere legală va fi eliminată.
Ce trebuie să facă românii care au pensia calculată greșit?
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a venit în ajutorul pensionarilor care întâmpină probleme legate de recalcularea pensiilor. Aceasta a explicat ce trebuie să facă dacă pensia lor a fost calculată greșit. Sunt vizați și cei care au nevoie de clarificări suplimentare.
Ea a încurajat pensionarii din România să contacteze casele teritoriale de pensii. Astfel, pot verifica și rezolva eventualele neînțelegeri privind deciziile de recalculare.
„Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia.
Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare”, a spus ministrul într-o intervenție TV.
Pot apărea erori la recalculare
Simona Bucura Oprescu crede că, în general, casele teritoriale de pensii au efectuat corect recalculările pensiilor. Totuși, există posibilitatea ca, din cauza unor introduceri greșite de date sau din alte erori umane, să apară discrepanțe între pensiile recalculate și așteptările românilor.
„Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe”, a spus aceasta.
Cei care consideră că pensia le-a fost recalculată greșit pot solicita o revizuire a deciziei. Scopul este ca pensionarii să nu fie nevoiți să facă prea multe vizite la casele teritoriale de pensii.
Angajații de la evaluare sunt pregătiți să le ofere detalii și să verifice datele din dosar folosind aplicația informatică. În opinia ministrului Muncii și Protecției Sociale, majoritatea deciziilor de recalculare sunt corecte.