Două secţii civile – a şasea şi a şaptea - vor pleca de la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) pentru a înfiinţa noul tribunal comercial, care va judeca în viitor şi procesele cu clauze abuzive. Acestea pot fi denunţate din toate contractele începând de astăzi.
Litigiile civile cu profesionişti se vor judeca în viitor în tribunale specializate, primul dintre acestea urmând a se înfiinţa în Capitală. Secţiile a şasea şi a şaptea civile de la Tribunalul Municipiului Bucureşti, care judecau până acum atât litigii între persoane fizice, cât şi de natură comercială, vor fi detaşate pentru crearea noului Tribunal specializat. Acesta îşi va desfăşura activitatea într-un alt sediu, urmând să părăsească actuala clădire a TMB (fostul magazin Junior). La noul tribunal vor ajunge cazurile cu societăţi comerciale, cele legate de Registrul Comerţului, concurenţa neloială şi insolvenţa la nivelul Capitalei.
Tribunale specializate similare vor fi înfiinţate şi în alte localităţi, datele la care acestea vor începe să funcţioneze, judeţele unde vor fi deschise şi denumirea lor se vor stabili, în mod eşalonat, prin ordin al ministrului Justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Noul tribunal va judeca şi procesele cu clauze abuzive din contractele de adeziune (cu bănci, furnizori de utilătăţi, etc). Acestea vor putea fi denunţate din toate contractele începând de astăzi. După mai multe amânări acceptate de stat la presiunea bancherilor şi a FMI, două noi articole la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, care implementează Directiva 93/13/CCE, intră în vigoare. Până când noul tribunal va funcţiona, cererile se depun tot la TMB unde vor primi termene de judecată.
Pot chema în judecată profesioniştii care utilizează contracte de adeziune cu clauze abuzive atât Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cât şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor. Instanţa poate dispune încetarea folosirii acestor clauze sau modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor respective, astfel încât concumatorii afectaţi nu va mai trebui să iniţieze acţiuni separate. Pentru hotărârea instanţei există o singură cale de atac, apelul. Până acum, litigiile prin ANPC se judecau în primă instanţă la judecătorie, cu cale de atac la tribunal. Bancherii au cerut ca procesele să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acuzând practica neunitară şi lipsa de pregătire a judecătorilor de la instanţele inferioare, dar Guvernul nu a agreat soluţia, în condiţiile în care şi Înalta Curte s-a opus, din cauza încărcării prea mari cu dosare. În final, s-a ajuns la soluţia creării tribunalelor specializate.