Procesul de digitalizare trebuie accelerat. Adrian Câciu: Trebuie ca acest proiect să avanseze rapid
Adrian Câciu a declarat, marți, că procesul de digitalizare trebuie accelerat, lucru scos la iveală de pandemia de coronavirus. Acesta a mai spus că digitalizarea administrației fiscale se traduce prin transparență, modernizare, debirocratizare și, evident, înlocuirea dosarului cu șină.
Ministrul Finanțelor a mai declarat că este importantă și necesară protecția infrastructurilor critice, într-un mediu complex și dinamic.
”Aşa-zisul război hibrid curpinde, în mod expres, ţintirea infrastructurilor critice crivile pentru a degrada capacitatea logistică şi administrativă a ţării noastre, pentru a o descuraja şi a o forţa să lucreze în modul dorit de cei care realizează acest atac. Aceşti atacatori sunt greu de stabilit, dacă au folosit mijloace cibernetice de atac, mai ales că aceste acţiuni pot veni şi din partea criminalităţii informatice, din partea ”lupilor singuratici”, motivaţi financiar sau chiar ideologic”, a precizat șeful de la Finanțe.
Prioritățile au fost regândite
În cadrul conferinței ”Protecţia Infrastructurii Critice”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, ministrul Adrian Câciu a mai spus că ultimii doi au ajutat la regândirea priorităților, dar au și scos la iveală venerabilitățile sistemului.
”Transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină cu servicii la un click distanţă. Recent s-au făcut paşi în această direcţie însă este imperios necesar ca acest proiect să avanseze rapid, pentru ca sarcina administrativă a contribuabililor corecţi să fie uşurată”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Noi probleme pot apărea odată cu trecerea în online
Ministrul Finanțelor a mai spus că, odată cu trecerea în mediul online, noi provocări pot apărea în toate aspectele societății, acestea având un impact major.
”Discuţiile despre infrastructurile critice dar mai ales a protecţiei acestora nu sunt noi, dar sunt esenţiale pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui stat, tocmai de aceea trebuie să le privim ca fiind de o importanţă majoră”, a mai spus acesta.
De asemenea, el a scos în prim plan dependenţa mare dintre securitatea internaţională şi cea naţională, subliniind că aceasta este pusă pe baza infrastructurilor critice care se găsesc în societate.
Oficialul român a mai spus că interdependența dintre aceste infrastructuri este mare și că se resimte foarte mult, ceea ce pune în pericol securitatea cetățenilor și a societății.