"Admite exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti invocata din oficiu. Declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Buftea, jud. Ilfov. Irevocabila", se precizeaza in decizia instantei, conform avocatura.com

Procesul de divort a fost inregistrat la Judecatoria Sectorului 1 in 14 februarie 2013. In total, la aceasta instanta au avut loc nu mai putin de 14 termene de judecata pana in prezent.

Cei doi soti mai au pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 doua procese: unul in care sotia omului de afaceri solicita partajarea averii si o jumatate din totalul acesteia, si un alt proces in care Dana Patriciu sustine ca Dinu Patriciu nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale si, ca atare, nu-si poate administra singur averea, estimata la 2,3 miliarde de euro.

In cel de-al doilea proces, in urma unei expertize efectuate de Institutul National de Medicina Legala, prezentata instantei pe 4 septembrie, s-a concluzionat ca Dinu Patriciu nu are nicio problema din punctul de vedere psihic, insa instanta va avea ultimul cuvant in proces.

In dosarul in care sotia omului de afaceri Dinu Patriciu solicita partajarea averii si o jumatate din totalul ei, Dana Patriciu a cerut scutirea de la plata taxei de 3% din suma de 2,3 miliarde de euro cat ar reprezenta averea totala a sotului ei.

Judecatoria Sectorului 1 a redus in luna aprilie valoarea taxei de la 436 de milioane de lei la 76 de milioane de lei. Urmatorul termen in acest dosar a fost stabilit pentru 22 ianuarie.

Rămâne de văzut ce vor decide judecătorii la ce valoare estimează averea famliei Patriciu, întrucât în ultimii ani mare parte din afacerile lui Dinu Patriciu au intrat in insolvență. Mai mult, conform celei mai recente ediții a Top 300 Capital, Dinu Patriciu mai are o avere de doar 250 de milioane de euro.
 

Șase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol și să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediția din 2007) pe locul 17 (ediția actuală).

Tot ceea ce se știe, cu siguranță, la ora actuală despre Patriciu este că nu a vrut și nu vrea să-și plătească datoriile, că este hărțuit de procese civile și penale, că are datorii de minimum 100 de milioane de euro și că este în plin proces de divorț.

Teoretic, Patriciu mai deține DP Holding și Marexin. Activele imobiliare ar mai valora, probabil, aproximativ 400 de milioane de euro (câte mai sunt în Germania și cele câteva din România). Cât despre Marexin, știm doar că nu a achitat taxele datorate la stat și nici salariile angajaților.

Totuși, datoriile sunt destul de mari, iar instanțele de judecată nu îl iartă pe Dinu Patriciu atunci când e vorba de plata timbrelor judiciare. Ultimul despre care s-a decis că trebuie să-l plătească este de opt milioane de euro. Procesul de divorț îl va costa probabil 100 de milioane de euro. În plus, în varianta în care administratorul său de bază, Melanie Ann Chen, a primit drepturi depline de a dispune de averea acestuia și DP Holding (firma de bază a lui Dinu Patriciu) s-a îndreptat împotriva fostului magnat pentru recuperare de datorii, s-ar putea ca, în curând, declarația proprie a lui Dinu Patriciu că averea sa s-ar ridica la doar 191 de milioane de euro să fie caducă.

Singura realizare a fost vânzarea clădirii Lakeview cu 65 de milioane de euro, bani cu care a plătit probabil datoriile către holdingul Țiriac. Printre creditorii care îl urmăresc pe Dinu Patriciu se numără BCR, CEC Bank, Raiffeisen Leasing, Unicredit Leasing, Vodafone România, Orange România, Romtelecom, Allianz Țiriac, Rompetrol Downstream, CEZ Vânzare, CEZ Distribuție, Apa Nova, Rosal Grup, Meridian Taxi, Medlife. În vara acestui an a început și urmărirea penală a acestuia pentru evaziune fiscală în cazul unor bilete la ordin emise pentru Adevărul Holding, companie aflată în insolvență și care a fost vândută lui Cristian Burci.

De asemenea, compania Novero, la care era asociat cu Razvan Olosu (fostul director al Nokia) s-a prăbușit. Heritage, restaurantul de lux deschis de omul de afaceri pentru fiica lui a fost închis. Tablourile au fost cedate către Melanie Chen, iar vinurile de colecție, scoase la vânzare. Singura companie care s-ar putea să mai producă ceva este Avolus Limited, firma de taxi aerian înregistrată în Marea Britanie, și banca din Georgia în care este asociat cu un fost prim-ministru al acestei țări,potrivit Top 300 Capital ediția din 2013.