Procesul de evaluare a dosarelor de pensii trebuia demarat din 2019. Câte dosare au fost deja parcurse
În mesajul postat de către ministrul Muncii, Raluca Turcan precizează că cei care contestă urgența procesului de evaluare pot vedea, la orice casă județeană de pensii din România, ce înseamnă efortul de a aduna datele.
”O vizită la o casă județeană de pensii, oricare din România, ar fi lămuritoare pentru cei care contestă utilitatea și urgența procesului de evaluare, pentru că ar avea ocazia să vadă, la fața locului, ce înseamnă efortul de a aduna datele din fiecare pagină a dosarelor cu șină, pentru a le introduce într-un format digital – singurul care va putea permite mai apoi recalcularea acestor pensii”, spune ea.
Procesul trebuia demarat din 2019
Ministrul specifică faptul că procesul de evaluare a dosarelor de pensii trebuia să începă din toamna anului 2019, dacă cei care au făcut legea ar fi avut vreo preocupare reală pentru pensionarii din România.
”Procesul de evaluare a dosarelor, fără de care recalcularea nu ar fi tehnic posibilă, ar fi trebuit demarat încă din toamna anului 2019, dacă cei care au făcut legea atunci ar fi manifestat o preocupare reală pentru pensionarii din România.
Casa Județeană de Pensii din Brăila, unde am fost astăzi, a evaluat deja peste 9.000 de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind în format de dosar cu șină”, anunță ministrul.
Ea mai spune că, la nivel național, suntem în a treia etapă a procesului de evaluare. Raluca Turcan mai spune că numărul dosarelor deja parcurse a ajuns la 264.544.
Un nou cadrul legislativ pentru echitate
Ministrul Muncii a mai precizat că se lucrează la elaborarea unui nou cadru legislativ pentru a readuce echitatea, contributivitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii.
”În paralel, continuăm procesul legislativ de elaborare a unui nou cadru legislativ care să readucă echitatea, contributivitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii. Când noua lege va fi adoptată și odată finalizat procesul de evaluare a tuturor dosarelor, cele aproape 5 milioane de pensii vor putea fi recalculate luând în considerare elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, mai spune ministrul.
Raluca Turcan a mai spus că, ”pentru că acest lucru nu se întâmplă acum, conform legii actuale, pensionarii merg în instanță să își câștige dreptatea, iar statul ajunge să plătească 10 milioane de lei pentru asistență juridică într-un singur an.”
Mulți vârstnici cu pensii mici
În cadrul unei conferință de presă susținută joi de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, aceasta a precizat că există 900 de mii de pensionari care trăiesc din pensia minimă și 2,7 milioane de pensionari care sunt plătiți cu sume între pensia minimă și pensia medie.
Ministrul a vorbit și despre cei care primeau pensii speciale și care speră că vor primi banii înapoi. Raluca Turcan a spus că i se pare rușinos comportamentul celor care au contestat decizia de tăiere a pensiilor.
Șefa de la Muncă a mai spus că noua lege a pensiilor ar putea fi gata într-un an.
Sursă foto: Dreamstime