Procesul de vaccinare a fost blocat, duminică dimineața, din cauza unor probleme tehnice. Bucureștenii au stat ore întregi la coadă pentru a se putea vaccina împotriva COVID-19, la centrul de vaccinare din Piața Obor.

Medicii au povestit că nu pot fi introduse în sistem persoanele care vin și se vaccineaza la liber. Practic nu le pot fi eliberate acele adeverințe de vaccinareși doar cei care au venit cu programare s-au putut vaccina.

Sunt oameni care au așteptat și peste 3 ore la coadă, special pentru acel document de vaccinare. Aceștia spun că vor să scape de restricțiile impuse odată cu introducerea obligativității prezentării certificatului verde în mall-uri și mai multe instituții publice.

„Baza de date a DEPABD este nefuncționala, de aici eroare pe tableta STS de transmitere a datelor automat în RENV. În RENV se pot introduce direct datele persoanelor vaccinate. Deși, din ce mi s-a transmis, aplicatia coronaforms funcționează acum, deci ar trebui sa funcționeze si tabletele STS. Acestea sunt informatiile actuale!”, a transmis Valeriu Gheorghiță, în jurul orei 10:30.

Se schimbă certificatul verde

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut, vineri, câteva precizări în legătură cu certificatul verde digital generat după vaccinare, după ce acesta a devenit obligatoriu în România pentru majoritatea activităţilor.

În secţiunea de comentarii a unei postări de pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare a apărut întrebarea „după a treia doză de vaccin se schimbă ceva la certificatul digital, trebuie descărcat din nou?”

„Pentru doza 3 se generează un certificat nou. Va apărea 3/3 la numărul de doze. Va fi valid imediat de la generare”, au răspuns reprezentanţii Ro-Vaccinare.

Într-o altă precizare se mai arată că acest certificat poate fi prezentat pentru verificare şi în format printat.

Potrivit platformei RO Vaccinare, persoanele care pot obţine Certificatul Digital UE după vaccinare sunt:

– cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România

– cele care au efectuat cel puţin o doză în România din schema completă

– cele care au efectuat schema completă într-un stat terţ (NON UE) şi sunt cetăţeni români sau membrii familiilor acestora.

Potrivit Ro-vaccinare, certificatul digital după vaccinare se validează după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă.

„Se poate genera şi după prima doză dar nu este valid. Trebuie să aveţi schemă completă de vaccinare şi să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, menţionează sursa citată.