Curtea Supremă a SUA ar putea respinge cererea de imunitate a lui Donald Trump
Curtea Supremă a Statelor Unite, care are o majoritate conservatoare, a părut joi să fie reticentă față de argumentele în favoarea imunității penale absolute invocate de Donald Trump, în calitate de fost președinte. Cu toate acestea, o decizie ar putea întârzia și mai mult procesul penal al acestuia la Washington, relatează AFP.
Prin decizia sa din urmă cu două luni de a se pronunța asupra acestei chestiuni, cea mai înaltă instanță juridică din Statele Unite a amânat deja desfășurarea procesului federal în care fostul președinte republican este acuzat de o tentativă de răsturnare ilegală a rezultatului alegerilor din 2020, în care democratul Joe Biden a câștigat.
Majoritatea celor nouă judecători ai Curții Supreme s-au arătat sceptici în privința imunității absolute invocate de candidatul republican în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, iar mai mulți dintre aceștia, în special cei conservatori, au insistat asupra consecințelor pe termen lung ale deciziei lor.
”Noi redactăm o regulă pentru posteritate”, a observat Neil Gorsuch, referindu-se la caracterul fără precedent al problemei.
”Acest dosar are implicaţii uriaşe asupra viitorului preşedinţiei şi ţării”, a subliniat colegul său Brett Kavanaugh.
Fără imunitate ar fi președinte onorific
Donald Trump, care se afla în acel moment la New York pentru a fi judecat în legătură cu plăți suspecte efectuate în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016, a afirmat că imunitatea penală este indispensabilă în exercitarea puterii supreme.
”Fără imunitate, nu vei face nimic, devii un preşedinte onorific”, de frica de a fi ”inculpat odată ce pleci din funcţie”, a declarat el.
Însă judecătorii, în special cele trei magistrate înclinate spre progresism, au respins argumentele avansate pas cu pas de avocatul lui Donald Trump, John Sauer.
”Iar dacă un preşedinte ordonă armatei să organizeze o lovitură de stat”, l-a întrebat una dintre ele, Elena Kagan, ”este vorba despre un act oficial” acoperit de o imunitate penală?
”Ar putea”, i-a răspuns avocatul.
Judecătoarea Ketanji Brown Jackson a pus în balanţă temerile sale ale unui risc al paraliziei Executivului şi unui preşedinte eliberat de orice responsabilitate penală.
Ea a adus aminte în acest exemplu ”o transformare a Biroului Oval în sediul activităţii criminale în această ţară”.
”Teza sa fără precedent i-ar exonera de responsabilitate penală pe foştii preşedinţi cu privire la corupţie, trădare, răzvrătire, crimă şi, în speţă, de complot în vederea răsturnării rezultatului unor alegeri şi s-ar menţine la putere”, a enumerat reprezentantul Departamentului Justiţiei, Michael Dreeben.
”Chiar dacă Curtea îi administrează lui Trump o înfrângere decisivă şi fără apel, cred că acuzarea va avea de furcă să ajungă la un proces înaintea alegerilor”, a declarat AFP înaintea audierii un profesor de drept constituţional la Universitatea Illinois din Chicago (nord) Steven Schwinn.
”Rămâne o fereastră, dar ea este îngustă şi se închide. Judecătorii trebuie să acţioneze rapid, caz în care există o şansă ca procesul să înceapă în toamnă, la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie”, a declarat AFP un fost procuror federal Randall Eliason, profesor de drept penal la Universitatea George Washington.
”Curtea trebuie să ţină cu adevărat cont de faptul că este vorba despre un dosar unic”, consideră el.
”N-am mai avut înainte situaţia în care un acuzat are în mod potenţial posibilitatea să-şi anuleze propria inculpare, dacă câştigă alegerile. Iar atunci nu va mai exista proces”, avertizează el.
În ipoteza în care ar fi reales, Donald Trump ar avea posibilitatea, după ce ar fi învestit în funcție în ianuarie 2025, să dispună oprirea urmăririlor penale federale împotriva sa.