Procesul Roșia Montană. Gabriel Resources are cinci motive de atac

Procesul Roșia Montană. Singura opțiune de atac este în cadrul aceleiași curți de arbitraj de la Washington, cunoscută sub numele de „International Centre for Settlement of Investment Disputes” – ICSID. Această instituție este afiliată Grupului Băncii Mondiale.

Acțiunea poate fi inițiată și în fața unei alte instanțe din cadrul ICSID în termen de 120 de zile de la data pronunțării hotărârii, pentru orice motive, cu excepția cazului în care se invocă corupția unui membru al juriului. În acest caz termenul de depunere a contestației este de trei ani.

Există o serie de motive limitate pentru a iniția o acțiune de apel:

1. Neconformitatea în constituirea tribunalului;

2. Depășirea evidentă a competențelor de către tribunal;

3. Acuzații de corupție împotriva unui membru al tribunalului;

4. Încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură;

5. Lipsa motivării în hotărârea pronunțată.

Tribunalul competent pentru soluționarea caii de atac este o nouă instanță arbitrală formată în cadrul ICSID.

România a obținut victoria în procesul cu Gabriel Resources în cadrul dosarului Roșia Montană și are de recuperat suma de 6 milioane de euro. Inițial, investitorul a solicitat despăgubiri în valoare de 6,7 miliarde de euro, argumentând că acestea ar fi fost rezultatul prejudiciului cauzat de faptul că guvernele României nu au inițiat procesul de exploatare a resurselor de aur de la Roșia Montană.

Roșia Montană
Roșia Montană / SURSA FOTO: Dreamstime

Gabriel Resources își analizează variantele legale în urma deciziei care favorizează România

Gabriel Resources discută cu echipa sa de consilieri juridici decizia recentă a Tribunalului Arbitral pentru a examina alternativele disponibile, inclusiv posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul unei proceduri de anulare conform prevederilor Convenției ICSID, conform unui anunț făcut de companie.

Vineri, 8 martie 2024, România a fost informată cu privire la hotărârea emisă în cadrul acțiunii arbitrale internaționale inițiate de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey). Această acțiune este fundamentată pe acordurile referitoare la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate între România și Guvernul Canadei (confirmate prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (confirmate prin Legea nr.109/1995).

Numărul de referință al cazului este ARB/15/31. Conform deciziei Tribunalului Arbitral, România a primit câștig de cauză împotriva acuzațiilor aduse de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey). În plus, reclamanții sunt obligați să suporte costurile de judecată asociate procedurii de arbitraj, potrivit unui comunicat emis vineri seara de Ministerul Finanțelor.

În urma solicitării adresate de Agerpres, Guvernul a furnizat recent informații referitoare la valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în cadrul dosarului arbitral internațional împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roșia Montană. Conform datelor transmise de Ministerul Finanțelor, suma se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

„Compania îşi exprimă puternicul dezacord faţă de decizia majorităţii, care este complet neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor care au fot prezentate în acest caz, aşa cum este demonstrat de opinie divergentă imperativă a unuia din arbitri”, a transmis Gabriel Resources.

romania, rosia montana
Roșia Montană / SURSA FOTO: Dreamstime

Perspectiva preşedintelui Gabriel Resources, Anna El-Erian

Anna El-Erian, președintele Gabriel Resources, a prezentat opinia companiei.

„Considerăm că decizia majorităţii este profund eronată. Aşa cum a admis arbitrul care a avut o opinie divergentă, ingerinţa politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a obstrucţionat dezvoltarea unui proiect minier de vârf, deţinut în parteneriat cu statul.

Vom avea nevoie de timp pentru a evalua opţiunile noastre, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera noastră apreciere faţă de acţionarii noştri pentru răbdarea şi sprijinul lor neclintit pe durata acestui proces prelungit.

Vrem de asemenea să ne exprimăm gratitudinea faţă de conducerea şi angajaţii noştri care au muncit din greu, în România şi peste hotare, care şi-au devotat o parte semnificativă din carierele lor pentru dezvoltarea proiectului, în linie cu convingerea sinceră că este în interesul superior al ţării”, a declarat preşedintele Gabriel Resources, Anna El-Erian.

Directorul general al Gabriel Resources, Dragoş Tănase, a oferit mai multe detalii.

„Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformaţional, care ar fi adus beneficii sociale şi financiare extrem de importante poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci întreaga Românie.

Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii noştri paşi”, a adăugat Dragoş Tănase, directorul general al Gabriel Resources.