Cele două companii, împreună firma germană Henkel, sunt acuzate că au fixat preţurile în opt state europene: Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi Olanda.
Amenda pentru P&G a fost de 211,2 milioane de euro, iar Unilever a fost amendată cu 104 milioane de euro.
Compania Henkel a fost exceptată de la plata amenzii deoarece a pus capăt cartelului ilegal format cu Procter & Gamble şi Unilever.
Cartelul a funcţionat din perioada ianuarie 2002 până în martie 2005. Cele trei companii, fiind principalii producători de detergenţi în Europa, au încercat să-şi stabilizeze poziţia pe piaţă ţi să coordoneze preţurile.
Înfiinţată în 1994 ca filială a companiei Henkel Austria (devenită în 1998 Henkel Central Eastern Europe), Henkel România are în prezent 490 de angajaţi, iar portofoliul său cuprinde peste 30 de mărci, mii de produse, de la produse cosmetice, detergenţi, adezivi comerciali şi profesionali până la tehnologii.
Unilever, unul dintre cei mai importanţi producători de bunuri de larg consum din lume, este prezent în peste 100 de ţări. Compania este pe piaţa românească din anul 1995.
Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă – România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Moldova. Prin cele 100 de ţări în care este prezentă, compania are 163.000 de angajaţi, iar în 2009 volumul vânzărilor a atins 40 de miliarde de euro.
Procter & Gamble comercializează pe piaţa românească mărci recunoscute la nivel mondial în lumea întreagă, de detergenţi, produse de îngrijire a părului, produse de igienă feminina, scutece pentru copii, înălbitori şi balsam de rufe, aparate de ras.
SURSA: Agerpres