Procurorii de la DNA Iași au intrat pe fir într-un dosar în care principalul suspect este Dragoș Mandache, un apropiat al celor de la PNL Iași. Acesta ocupă din 2017 funcția de coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul Registrului Auto Român.
Procurorii de la DNA au intrat pe fir!
Dragoș Mandache, în vârstă de 33 de ani, a fost consilier personal al fostului ministru liberal Cristian Adomniței în perioada în care acesta era parlamentar. Din 2017 ocupă funcția de coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul Registrului Auto Român (RAR.)
Reprezentanțele RAR sau operatorii economici autorizați să efectueze inspecțiile tehnice periodice (ITP) au fost, în ultimii ani, vizate de mai multe anchete de corupție instrumentate de parchetele județene sau de DNA. Investigațiile au relevat că unii ingineri solicită diverse sume de bani pentru a ignora defecțiuni ale mașinilor pentru care se solicită înmatricularea sau ITP, potrivit informațiilor transmise de Radio Europa Liberă.
Mașini care ar trebui reparate circulă în continuare pe drumurile publice
Așadar, mașini care ar trebui reparate sau casate circulă în continuare pe drumurile publice din România.Verificarea autoturismelor este efectuată de către inspectori tehnici atestați, persoane cu studii de specialitate care au absolvit un program de atestare și care, la fel cum mașinile merg odată la doi ani pentru inspecția tehnică, trebuie să își redemonstreze abilitățile și să obțină un certificat de retestare în aceeași perioadă.
Ancheta DNA Iași a vizat operatori economici din regiunea Moldovei, Iași, ai căror ingineri ar fi pretins mită pentru a ignora defecțiunile mașinii, dar care ar fi și oferit bani pentru a obține certificatele de reatestare.
Investigația vizează și presupuse fapte de luare de mită ale lui Dragoș Mandache, care ar fi primit bani pentru a oferi certificatele de reatestare unor ingineri, arată sursa menționață. Totuși, Dragoș Mandache a negat acuzațiile respective prin avocat.
Dosarul deschis de DNA
Dosarul 66/P/2020 a fost deschis de DNA Iași anul trecut și a vizat 29 de angajați ai unor service-uri autorizate RAR din Bârlad/jud. Vaslui și Mărgineni/jud. Bacău. Aceștia au fost suspectați de infracțiuni de luare de mită sau folosirea unor informații ce nu sunt destinate publicitării, dar și de grup infracțional organizat.
„Din probatoriul administrat a rezultat faptul că în cadrul SITP SC A.A.C. SRL Bârlad (n.r. prescurtarea aparține redacției), inspectorii tehnici atestați RAR au dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice perioadice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente în cadrul SITP”, se arată în actele de la dosar, conform sursei menționate.
Procurorii DNA au efectuat percheziții în luna mai și au chemat la audieri mai mulți ingineri vizați de corupție. Mai mulți dintre aceștia au făcut denunțuri în care au arătat că i-ar fi oferit sume de bani lui Dragoș Mandache.
Potrivit sursei menționate, inginerii descriau o piramidă a corupției în care banii pe care ei îi pretindeau de la șoferi ar fi ajuns la Dragoș Mandache. Acesta ar fi închis ochii și nu ar fi sancționat service-ul din Bârlad atunci când a descoperit că acesta a încălcat legea.