Procurorii DIICOT au făcut o descoperire incredibilă. Cărți și manuscrise care au aparținut lui Galileo și Isaac Newton, găsite în Neamț

În urma unei percheziţii domiciliare efectuate în Neamţ, procurorii DIICOT au descoperit mai multe obiecte de patrimoniu despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Marea Britanie în perioada 2017 - 2019. Printre acestea se află cărţi şi manuscrise vechi care au aparținut astronomului italian Galileo Galilei şi lui Isaac Newton.

Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii, conform unui comunicat al DIICOT.

„Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Aceste opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit”, transmite DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă „Brookes”, încheiat în 2017, la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

La percheziţii au participat procurorii din cadrul structurii centrale a DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale.

28 de percheziţii în România

În data de 25 iunie 2019, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au făcut 28 de percheziţii în România, în cadrul unei acţiuni care a avut loc simultan şi în Anglia şi Italia.

Acțiunea a avut ca scop destructurarea unei grupări infracţionale. Percheziţiile de atunci au avut loc în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiul Bucureşti.

Membrii grupării erau bănuiţi de comiterea mai multor furturi din societăţi comerciale şi depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar şi în alte state din UE.

De asemenea, poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate. Atunci, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii.

Au fost reţinute 4 persoane, iar faţă de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor. În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfăşurate activităţi inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operaţional de comandă unde au fost prezenţi câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activităţile desfăşurate în cadrul acţiunii comune.