Update ora 10.00 Percheziţiile au loc la sedile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională organizată constituită în iulie 2011, care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95 -96 de grade, potrivit Poliţiei Române.
Cisterna de lapte era plină de alcool
În timpul acţiunii a fost depistată în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale. De asemenea, în urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool, a precizat Poliţia Română. Audierile, la DIICOT Galaţi În urma percheziţiilor, 75 de persoane vor fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, cercetările în această cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată. Totodată, anchetatorii vor institui sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului.
Anchetatorii susţin că sub coordonarea liderului gruparii, Jîtea Mircea Liviu, cei cercetaţi au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.
„Astfel, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, membrii grupării au procedat la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate”, arată DIICOT.
Prejudiciu: 8 milioane de euro
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de estimat la suma de 8 milioane Euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 7 al. 1 din Legea nr. 39/2003, de art. 296 1 al.1 lit. l din Legea 571/2003, de art. 296 1 al.1 lit. m din Legea 571/2003 şi de art. 9 al. 1 lit. b şi al. 3 din Legea nr. 241/2005.
SRI colaborează la acţiune
Acţiunea este efectuată cu sprijinul BCCO Bacău, IJJ Galaţi, IJJ Bacău, I.P.J. Galaţi, Brăila şi Vrancea. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către SRI. La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse în vederea audierii un număr de 75 de persoane, urmând ca în cauza să fie dispuse masurile legale după audierea membrilor grupării.
Cel mai bogat vrâncean
Omul de afaceri Liviu Jitea este cel mai bogat vrâncean, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro. Numele său apare nu numai în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, ci în primii 100 din acest clasament, pe locul 95. El este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea. Liviu Jitea este acţionar majoritar la societăţile Trust LF SA, SC Vranlact SA şi Vinexport SA, toate cu sediul în Focşani. Trust LF este societate producătoare de băuturi spirtoase, iar Vinexport produce vinuri. Liviu Jitea nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori. SC Vranlact SA produce brânzeturi şi lactate. În firmele omului de afaceri Liviu Jitea lucrează peste 300 de persoane, conform unor surse locale.