Procurorii DIICOT au demarat luni o anchetă penală ce vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, au declarat sursele judiciare pentru Agerpres.
„La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a anunţat DIICOT.
Conform surselor citate, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, la puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi. NIS Petrol este o companie petrolieră sârbă care își desfășoară activităţile în sud-estul Europei și este parte a grupului rusesc Gazprom Neft.
DIICOT a intervenit în scandalul Blue Air
„Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situației. Nu vă pot da mai multe detalii”, a declarat, la începutul lunii septembrie, procurorul-șef adjunct al DIICOT.
Oana Daniela Pâțu, procurorul-șef adjunct al DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) a anunțat miercuri, 7 septembrie 2022, că a fost înregistrată o sesizare cu privire la compania aeriană Blue Air. Chiar dacă nu a putut oferi detalii suplimentare despre această sesizare, Oana Daniela Pâțu a dat asigurări că, în curând, se va clarifica situația de la Blue Air.
„A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală în rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existența unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei”, a afirmat Oana Daniela Pâţu, a relatat Agerpres.
Declarația a fost făcută la doar o zi distanță după ce Blue Air a anunțat că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care este obligată să sisteze toate zborurile programate de pe aeroporturile din România, până pe data de 12 septembrie 2022.