Kravcenko, procuror șef la Bucea, a spus că, de la sfârșitul lui martie, când forțele ruse s-au retras din orașul respesctiv, autoritățile ucrainene au recuperat sute de cadavre, majoritatea împușcate cu un singur glonț în cap.
În prezent, Guvernul de la Kiev depune eforturi majore pentru a strânge probe pentru a doveni crimele de război comise de armata rusă în Ucraina. Se folosesc: analize ADN, camere de securitate, sateliți, drone și programe de recunoaștere facială.
„Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne arată că criminalii de război pot fi găsiți și urmăriți penal chiar și de generația noastră.
Obiectivul meu principal și al colegilor mei este de a-i găsi și pedepsi pe toți. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să îi identificăm”, a spus Kravcenko, potrivit The Times.
Deja 300 de procurori, ofițeri de poliție și agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) analizează crimele comise de soldații ruși, fiind asistați de criminaliști profesioniști din Slovacia și Franța.
De asemenea, autoritățile ucrainene încearcă să identifice cadavrele găsite pentru a le restitui familiilor lor.
Un camion frigorific se află în centrul orașului respesctiv, iar cetățenii ucraineni verifică rămășițele decetaților pentru a-și găsi rudele pierdute. Jumătate dintre cele 350 de cadavre recuperate au fost supuse unor necropsii.
„Ucraina este astăzi un abator chiar în inima Europei”
În plus, locurile crimelor de război au fost analizate de investigatorii criminaliști, iar imaginile din satelit realizate de compania americană Maxar sunt analizate atent pentru a găsi dovezi incriminatorii despre săparea gropilor comune de forțele ruse.
Totodată, 30 de drone militare au fost folosite pentru a realiza imagini aeriene în Bucha pentru a cartografia pagubele fizice. „Crime împotriva oamenilor și crime împotriva proprietății, le analizăm pe toate”, a adăugat Kravcenko.
De asemenea, autoritățile ucrainene se folosesc de camerele de supraveghere din care preiau capturi de ecran ce surprind agresiunile militare ale soldaților ruși. Toate imaginile obținute sunt arhivate în „albumul personal” al lui Kravcenko, o bază de date cu aproximativ 500 de persoane.
„În fiecare zi o completăm cu tot mai multe imagini. Atunci când apar martori, le arătăm acest material, astfel încât să îi putem identifica pe cei care au comis crimele de război”, a explicat acesta.
Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) furnizează interceptări ale comunicațiilor telefonice dintre soldații rușii ce folosesc telefoane mobile nesecurizate, ale civililor ucraineni, vulnerabile la interceptările efectuate de către spionii ucraineni.
„Ucraina este astăzi un abator chiar în inima Europei”, a declarat Amal Clooney, avocată specializată în drepturile omului, în cadrul unei reuniuni oficiale a Consiliului de Securitate al ONU.