Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, miercuri, 19 octombrie, percheziții la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Descinderile au loc în contextul unor suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Procurorii DNA efectuează percheziții în biroul unuia dintre adjuncții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Procurorii de la DNA, din cadrul Secției de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție. Potrivit DNA, infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2018 – 2022 și se referă la efectuarea unor controale la mai mulți agenți economici (producători, distribuitori și mari retaileri de produse alimentare și nealimentare).

„În cursul zilei de 19 octombrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții la o instituție publică situată în municipiul București”, relatat DNA. De asemenea, sursele oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de percheziții la sediul ANPC.

Șeful ANPC după perchezițiile la sediul instituției: Lucrurile vor fi transmise așa cum vor evolua

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat, miercuri, după perchezițiile care au fost făcute de procurorii DNA la sediul instituției că totul va fi transmis pe măsura evoluției anchetei.

„Cu siguranță lucrurile vor fi transmise așa cum vor evolua. Nu pot comenta în niciun fel și nici nu doresc să o fac. Acum trebuie să ajung la Parlament. Nu mă întrebați (cum s-a ajuns la aceste acuzații – n.r.), întrebați persoana greșită”, a spus Horia Constantinescu, șeful ANPC.

Întrebat dacă adjunctul său, Paul Anghel, mai este încă în sediu, Horia Constatinescu a spus că acesta „nu a fugit”.

„Din câte știu nu a fugit și nici eu nu voiam să pară că fug de dvs. dar trebuie să ajung la Parlament, la Comisia de abuzuri”, le-a răspuns jurnaliștilor șeful ANPC.

De asemenea, întrebat despre supărarea reprezentanților din industria Horeca, revoltați că trebuie să treacă în meniu toată lista de ingrediente, Horia Constantinescu a spus că și până acum acest lucru era necesar.

„Acum sunt doar nemulțumiți pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente și ce materii prime folosesc. Ciorba de burtă trebuie să se știe din ce burtă este făcută/ Shaorma cu de toate trebuie să știm și noi ce înseamnă de toate (…). Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm? Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari și aflăm inclusiv coeficientul lor caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant?

Am spus și celor cu care ne-am întâlnit din asociațiile patronale din industrie: dacă desfac un pachet cu biscuiți achiziționat de pe raftul din magazin pe a cărui etichetă găsesc toate aceste informații și îl pun în farfurie și îl vând la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informațiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziționat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nedistriminatorie, să avem aceleași informații, să luăm decizia fiind corect și complet informați. Dacă un operator economic din domeniul alimentației publice nu folosește niciun fel de aditivi, niciun fel de conservant, niciun fel de potențiator de arome și pune pe masă un produs ca la mama acasă, nu trebuie să se știe acest lucru în raport cu cel care folosește orice adjuvant din domeniul acesta?”, a mai spus Constantinescu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac, miercuri, percheziții la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), unde există suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.