Procurorii germani au impus constructorului auto Volkswagen o amendă în valoare de peste un miliard de euro pentru scandalul manipulării emisiilor poluante, iar producătorul auto a anunţat miercuri că va accepta această amendă şi îşi va asuma responsabilitatea pentru scandalul dieselgate. „După o examinare amănunţită, Volkswagen AG a decis să accepte amenda şi să nu o conteste. Prin această decizie, Volkswagen îşi recunoaşte responsabilitatea pentru criza diesel şi consideră că acesta este un nou pas spre depăşirea crizei”, a informat Volkswagen într-un comunicat de presă.
Amenda impusă de procurorii germani vine la aproape trei ani după ce Volkswagen, cel mai mare constructor auto mondial, a recunoscut că a utilizat un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. După ce, în 2015, a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante, Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe deţinătorii de autovehicule diesel din SUA. Însă, până acum, Volkswagen a refuzat să adopte o măsură similară pentru cele 8,5 milioane de vehicule din Europa implicate în acest scandal, din cauza diferenţelor existente în legislaţie. Ancheta parchetului din Brunswick a stabilit că, între 2007 şi 2015, Volkswagen a comercializat la nivel mondial 10,7 milioane vehicule echipate cu un software ilegal care permite falsificarea rezultatelor testelor anti-poluare.
Volkswagen amendat. Daimler, Porsche şi Bosch, anchetate
După doar o zi, joi, Parchetul din Stuttgart, care este responsabil cu anchetarea delictelor din landul Baden-Wuerttemberg, a anunțat că a demarat deja investigaţii asupra mai multor responsabili de la Daimler, Porsche şi Bosch. Întrebat dacă este avut în vedere un „ordin administrativ” în cadrul anchetei privind falsificarea rezultatelor testelor anti-poluare, parchetul din Stuttgart a informat că „în toate aceste investigaţii este posibil ca o procedură de încălcare a normelor să fie derulată. Evaluăm încă această posibilitate”.
Ministerul german al Transporturilor a solicitat, luni, grupului Daimler să recheme imediat la service un număr de 774.000 de automobile Mercedes-Benz din Europa, vehicule echipate cu dispozitive capabile să falsifice nivelul emisiilor poluante în timpul efectuării testelor de laborator.