Procurorii sunt pe urmele banilor în dosarul Coldea. Ulterior, în data de 18 ianuarie 2024, societatea lui Hideg mai face o plată de 238.000 de lei către firma de avocatură a lui Trăilă. Se întâmplă în aceeaşi perioadă în care Trăilă are şi alte încasări, de la alte societăţi. Valoarea acestora este de 47.293 lei.

DNA analizează cu mare atenție sumele din dosarul Coldea

Potrivit procurorilor, situaţia se repetă. După încasări, societatea lui Trăilă continuă să facă alte plăți. S-a stabilit că, în perioada 2022 – 2024, au fost efectuate încasări repetate de la anumite grupuri de firme, subliniază autoritățile.

„Din analiza tranzacţiilor efectuate prin contul de lei de către SCP „Doru Trăilă şi Asociaţii”, s-a stabilit că, în perioada 2022 – 2024, au fost efectuate încasări repetate de la anumite grupuri de firme”, subliniază procurorii DNA.

Aceștia au constat că cea mai mare parte a redirecţionărilor de bani se duce spre firma lui Dumbravă.

La rândul său, după ce primea sumele de la societatea de avocatură a lui Doru Trăilă, firma lui Dumbravă face mai multe plăți.

Conform informațiilor obținute de Direcția Națională Anticorupție (DNA), acestea sunt realizate către următoarele firme:

  • firma lui Florian Coldea şi a lui Dumitru Cocoru, fost prim adjunct, director interimar al SRI, respectiv fost adjunct al SRI;
  • firma de consultanţă a Elenei Istode, fost general SRI, aka „Anaconda”;
  • firma lui Marius Ghiba.
DNA
SURSA FOTO: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Caracterul repetitiv al plăţilor efectuate creează o suspiciune plauzibilă

Conform DNA, caracterul repetitiv al plăţilor efectuate creează o suspiciune plauzibilă.

„Din analiza tranzacţiilor efectuate de către Wise Line Consulting SRL rezultă că după efectuarea încasărilor de la SCP „Doru Trăilă şi Asociaţii, efectuează la rândul său plăţi către alte societăţi de consultanţă, printre care Strategic Sys S.R.L., Cocoandconsulting SRL, Interdiligence SRL”, arată procurorii.

Concluziile sunt întărite de faptul că ponderea serviciilor de asistenţă din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanţă contractate, este redusă.

„Caracterul repetitiv al plăţilor efectuate creează o suspiciune plauzibilă în sensul că SCP „Doru Trăilă şi Asociaţii” reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societăţile de consultanţă, concluzie întărită şi de faptul că, deşi sunt încheiate contractate servicii de asistenţă juridică, ponderea serviciilor de asistenţă din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanţă contractate, este redusă”, au explicat procurorii.

Firma de consultanţă din 2018 a lui Dumitru Dumbravă nu a avut niciun salariat în 2023

Firma de consultanţă din 2018 a lui Dumitru Dumbravă (n.red. Wise Line Consulting) nu a avut niciun salariat în 2023. Totuși, cifra de afaceri i-a crescut la 6,2 milioane de lei iar profitul net la 3,4 milioane de lei.

Rulajele din perioada 2022-2024 arată că firma lui Dumbravă a încasat de la societatea de avocatură a lui Trăilă suma de 5,4 milioane de lei în ultimii 3 ani.

Firma de consultanţă din 2020 a lui Florian Coldea şi Dumitru Cocoru (n.red. Strategic Sys) a avut între 1 şi 2 salariaţi. Din 2020 până în 2024, cifra de afaceri a sărit de la peste 600.000 de lei la 6,1 milioane de lei.

Același lucru poate fi spus și despre profitul net. Acesta a crescut de la 573.775 de lei la 4,8 milioane de lei.

Rulajele de pe firmă din perioada 2022-2024 arată că firma lui Coldea şi Cocoru a încasat de la firma lui Dumbravă suma totală de 1,241.726,47 lei. Suma a fost primită prin 19 transferuri.

Procurorii au analizat contractele de consultanţă, actele adiţionale ale acestora, facturile şi documentele justificative

Ca să stabilească legătura dintre sumele de bani plătite de Hideg către Doru Trăilă şi plăţile ulterioare făcute de firma lui Hideg către firma lui Dumbravă şi plăţile lui Dumbravă făcute către firma lui Coldea/ Cocoru, procurorii au analizat:

  • contractele de consultanţă;
  • actele adiţionale ale acestora;
  • facturile;
  • documentele justificative.

În acest fel, au descoperit că respectivele contracte cadru aveau „un obiect general, în care nu sunt prevăzute elemente care să permită cuantificarea serviciilor prestate şi determinarea valorii facturilor”.

Totodată, contrar clauzelor contractuale, care impuneau ca pentru serviciile de consultanţă între SCP „Doru Trăilă şi Asociaţii” şi SC Wise Line Consulting SRL să se încheie acte adiţionale prin care să se stabilească obiectul prestaţiilor şi preţul acestora, astfel de acte adiţionale nu au fost identificate decât în cazul anumitor entităţi: SC Elsid SA, Soceram SA, OTP Bank.