Se aude zăngănit de cătușe? Procurorii PICCJ anchetează deja personal de la ASF și City Insurance, în urma falimentului companiei de asigurare. Principalul vizat ar fi acționarul majoritar al asigurătorului, Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
UPDATE
Poliția Capitalei a emis un comunicat oficial despre acțiunea pe care o întreprinde, alături de procurori, la sediul companiei City Insurance.
”Astăzi, 23 septembrie 2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în baza delegării emise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pun în aplicare o ordonanță de ridicare de înscrisuri. Cercetările sunt efectuate de Secția de urmărire penală și criminalistică sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals și abuz în serviciu și vizează activitatea unei societăți de asigurare – reasigurare”, transmite Poliția Capitalei.
………………………………………………………………………………………..
Se aude zăngănit de cătușe? Falimentul companiei de asigurări care domina piața RCA pare a se lăsa cu urmări penale.
Anchetată este fosta conducerea a ASF, care a permis ca City Insurance să ajungă în situația de azi, dar și conducerea companiei.
Se aude zăngănit de cătușe? Procurorii ridică documente
Societatea falimentară de asigurări City Insurance ar fi deja sub controlul mai multor ofițeri și procurori ai parchetului instanței supreme, care ar ridica documente din companie.
Procurorii de la Parchetul General ridică joi documente de la sediul companiei City Insurance, în cadrul unui dosar penal deschis ca urmare a unei plângeri depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Reprezentanţii Parchetului General au susţinut că nu este vorba de percheziţii, însă sunt ridicate documente de la compania de asigurări.
Concret, nu ar fi vorba de percheziții efectuate în baza unui mandat emis de judecători la acest moment ci de stricta ridicare a unor documente necesare într-o amplă investigație a procurorilor PICCJ.
Ar fi vorba despre un dosar complex de fraude economice pretins comise de către angajați și chiar persoane de la vârful City Insurance, mai precis din sfera acționariatului și a direcțiunii, cât și de pretinși angajați, funcționari publici, ai Autorității de Supraveghere Financiară.
Un alt dosar penal cu privire la compania de asigurări de află în lucru şi la DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunilor de grup infracţional organizat, bancrută frauduloasă, delapidare, fals informatic şi uz de fals.
Acest dosar a fost deschis în urmă cu câteva luni, ca urmare a unei sesizări depuse de City Insurance şi care ar viza mai mulţi foşti şi actuali angajaţi ai companiei.
Pretinsele fapte ale funcționarilor ASF ar fi întinse pe mai mulți ani, respectiv perioada 2017-2020, iar ale celor din City Insurance ar fi din perioada 2016-2021.
City Insurance, controlată de Dan Odobescu
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, după mai bine de o săptămână de la constatarea neîndeplinirii cerinţei de capital minim pentru că investitorul olandez I3CP nu a adus 150 mil. euro, verdictul final în cazul City Insurance.
Planul de finanţare pe termen scurt şi de redresare transmise de asigurător au fost respinse, s-a constatat starea de insolvenţă a City Insurance şi se promovează cererea privind deschiderea procedurii de faliment împotriva companiei, potrivit ASF.
City Insurance SA este liderul pieţei asigurărilor din România, cu peste 2,3 miliarde de lei prime subscrise la final de 2020, dominând segmentul asigurărilor generale şi RCA.
Dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.
Sursă foto: Dreamstime.